Tourmand

A legjobb 5 leves - ramen és pho mentes lista

2017. április 24. - Tourmand

Levest bármikor képes vagyok enni, hiába próbáltak a menzai karalábé- és tojáslevesek az ellenkezőjére kondicionálni. Egy lakatlan szigeten a rántott leves és pirított zsemlekocka kombó helyett szerintem még a hajótörött Bear Gryllst is inkább az urofágiát választaná. Főleg ha annyi köménymaggal készült mint a mi általános iskolás konyhánkon. Manapság ugyan nincs sok lehetőségem a rendszeres levesbevitelre, mivel errefelé csak a krémlevesek tűnnek fel néha az üzemi kifőzdében, ezért ha utazom, mindig lemeózom a helyi kínálatot. Ez alapján pedig összeállítottam a kedvenc 5 levesemet, amivel a meglátogatott országokban találkoztam. Habár számtalan phot és rament sikerült elfogyasztanom, de se Vietnámba, se Japánba nem jutottam még el. Majd jövőre bővítem a listát, ha változik a véleményem az eredetik megkóstolása után.

5. Kharcho (ხარჩო)

Tbiliszből utaztam Stepantsmindába, hogy megnézzem a több mint 5000m magas Kazbeg vulkánt lehetőleg alulról, a Gergeti Szentháromság-templom oldalából. Korra reggel kimentem a didubei piacra, és felszálltam az első induló marsrutkára. Reggelire nem volt már idő, úgyhogy első dolgom az volt a buszról leszállva, hogy felmérjem melyik helyi étterem udvarán ülnek többen. Mivel csak egy hely volt nyitva 11 felé, ezért sok választásom nem volt. Szerencsémre oroszul a soup is szup, úgyhogy az alábbi képen látható levest kaptam. Ugyan a prima vista teszt bizakodásra nem adott okot, az első kanál után már nem volt B tervre szükségem. Sűrű, savanykás, fűszeres marhahúsleves volt , ami a dió, koriander és a helyi fűszerkeverék, a khmeli suneli hármasától volt mellbevágó újdonság számomra. Tömegnövelő fázisban lévőknek ideális, habár a mtsvadi utána már belém se fért.

kharcho.jpg

 

4. Siskonmakkarakeitto

A finneknek talán ha 3 hagyományos levesük van össz-vissz, ami néha fel-felbukkan a menzán is. A halleves, amit még nem próbáltam, és nem is fogok. Illetve két húsleves-féleség. Ebből a siskonmakkara az abszolút kedvenc. Ugyan a sisko lánytestvért jelent finnül, a leves nem a nővérem kolbászáról kapta a nevét, hanem a francia saucisse szóból vezethető le. Pofonegyszerú ételről van szó. Szegfűborsos, leveszöldséges alap, némi krumpli, és egy műbélbe töltött, nyers, pépesített húskészítmény. Utóbbi biztosította a leves 4. helyét a listámon. Egy, nagyjából egységes receptje van a kolbásznak, tehát a leves is mindenhol ugyanolyan ízű. Még a boltban kapható kész változat is majdnem ugyanolyan jó, mint a nagyi verziója. Petrezselyem és vajas kenyér jár hozzá. Véleményem szerint az egyetlen leves, aminek nem tesz jót a darált erőspaprika.

siskonmakkarakeitto.jpg

 

3. Frijoles Colorados

Kubában nem számítottam nagy gasztronómiai felismerésekre. Ugyan kikérdeztem az étteremnek a maitre d'-jét ahol az egyetem mellett dolgoztam, de mivel Humberto már vagy 20 éve disszidált, ezért csak az anyukéja frijoles coloradosa volt a listáján. A lelkemre kötötte hogy kóstoljam meg, úgyhogy az első adandó alkalommal lecsaptam rá. Ez a leves igazából felveti egy eltitkolt magyar - kubai Levédia létezését. A frijoles colorados nem más, mint egy csülkös bableves, csak éppenséggel calabaza(tökfajta) is került bele.. Az én ebédemben füstölt csülök volt, de kolbászos verziója is van.

frijoles_colores.jpg

 

2. Gulyásleves

Most mondhatnám azt hogy anyukám gulyáslevese, de 5 évnyi finn-lét után bármelyik gulyásleves veri a mezőnyt, ha hazai pirospaprikából és zsírral készült. Itt most nem mennék bele olyan vitákba hogy csak marhával autentikus-e, meg kell-e bele répa, én amúgy is blaszfémiát követek el azzal hogy nokedlit szagattok bele, ha magamnak főzöm. De én még a paprikás krumpliba is azt teszek, nokedli pride, büszkén vállalom! A lenti példány egy félkész változat 5 évvel ezelőttről, amikor még nem tudtam, hogy ez lesz az utolsó gulyásélményem jópár évig. Mivel Finnországban nem kapható zsír, ezért Dániából, a "10 millió sertés országából" importálom 200 g-s kiszerelésben. A tótkomlósi pirospaprikám utánpótlása is eléggé sporadisztikus. A sugárút melletti parkban meg amúgy sem állíthatok fel egy bográcsot, úgyhogy az éves adagomat csak hazalátogatás során tudom bepótolni, de akkor együltömben.

gulyas.jpg

 

1. Bakso

2016 sleeper hitje számomra, az indonéz bakso. Literszámra ettem a kéthetes utam során. Az állandó hőségben tökéletes az elvesztett folyadék és só pótlására. Bármerre jár az ember, az út szélén árulják kis tologatható kocsikból, kioszkokból. Több helyi variácója is létezik, készülhet rizstésztából, sima tojásos tésztánól, de még akár wonton is kerülhet bele. Ez nem egy kifinomult leves órákig főzött alaplével, titkos disznófeljjel a kondér alján, nem is a kézzel nyújtott és vágott tésztától lesz különleges. Az étel élvezeti fokát maga a húsgombóc, a bakso adja. Elfogyasztása leginkább Stephen Chow God of Cookery-ben feltűnt legendás bouncy meatballsra hajaz. Rengeteg szalvéta kell hozzá, mert még a szemközti asztalnál ülő gyanútlan ausztrál családról is a levest fogod törölgetni. Hangulattól függően bármilyen feltéttel varialható, pirított fokhagyma, hagyma, csiliszósz, de csak mellékszereplők a gombóc mellett.

(A kép hátterében befőttes üvegből árult krupuk kulit - olajban sült marhabőr sikeresen helyen csinált még egy adag baksohoz. Erre majd a top5 melléfogás listámnál részletesebben kitérek)

bakso.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tourmand.blog.hu/api/trackback/id/tr9512438963

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Eliot Rosewater 2017.04.25. 01:02:33

Jó nagy lúzer vagy, ha nem eszel halat. Legtöbben oviban kinövünk az ilyen finnyásságból.

az_árpi 2017.04.25. 03:23:55

sporadikus lesz az cimbora. A félműveltség látszatának elkerüléséhez elég csak nem használni olyan kifejezéseket, amiket nem ismersz.

Tourmand 2017.04.25. 04:53:22

@az_árpi: sporadisztikus sporadisztikus sporadisztikus

Tourmand 2017.04.25. 04:55:58

@Eliot Rosewater: sajnos eleg sok minden mast sem sikerult kinoni abbol az idoszakbol. de majd igyekszem.

WYW 2017.04.25. 08:06:42

Gulyásba csipetkét, paprikás krumpliba nokedlit tenni kifejezetten jó dolog!
Soha másként nem csinálnám!

wolves84lb 2017.04.25. 09:17:59

@Eliot Rosewater: nahát, már az ízlés is lúzerséghez vezet? De gondolom, ha te esetleg nem szeretsz valamilyen ételt, akkor az azért van, mert az szar, szar az íze és szar a szaga is...

tompus 2017.04.25. 09:24:25

A toszkán halleves simán top5-ös. Persze ez a lista nem a legjobb 5 levesé, hanem a te neked legjobban ízletteké.

Az igazi Török Szultán 2017.04.25. 10:30:37

A legjobb 5 leves = Az 5 legjobb leves. Inkább így.

Attilajukkaja 2017.04.25. 11:24:38

@tompus:
"A toszkán halleves simán top5-ös."
Milyen igaz! De én a thai Tom Yumot és az orosz borscs levest sem vetem meg.

Mr. Neutron 2017.04.25. 11:26:28

A felsorolás kissé sporadisztikusra sikerült, de érdekes. Külön köszönet a neologizmusért.

erol 2017.04.25. 15:54:01

Én is tudok öt legjobbat: korhelyleves, halászlé, bableves, kínai csípős savanyú leves, paradicsom leves.

2017.04.25. 16:30:33

And the Oscar goes to: ciorba de burta azaz pacalleves!

Attilajukkaja 2017.04.25. 16:33:40

@erol:
"korhelyleves, halászlé"
Akkor már korhely halászlé! :o)
" paradicsom leves"
Mediterrán paradicsomleves. Tejszínnel és sok-sok bazsalikommal.

Attilajukkaja 2017.04.25. 16:41:59

@pityókabor sommelier:
"ciorba de burta azaz pacalleves!"
Biztosan nagyon finom, mert az olaszok azért tudnak! :o)
Érdekes, hogy egy francia levest sem jelölt meg senki. Pedig egy igazi, lassan főtt húsleves, akármelyik országban is készítsék, az verhetetlen.

2017.04.25. 16:54:47

@Attilajukkaja: Tényleg, a hagymaleves! Pacallevest az olaszok is készítenek? Én a románokét ismerem, de azt behatóan :)

2017.04.25. 16:57:27

@Attilajukkaja: Ha már húsleves: marhahátszín mócsingja csigalassúsággal megfőzve (zöldség stb). Priceless. A hátszín érdemi része pedig kb két hát múlva parázson majd gyomorban végzi.

Attilajukkaja 2017.04.25. 17:04:54

@pityókabor sommelier:
"Pacallevest az olaszok is készítenek? Én a románokét ismerem, de azt behatóan "
Mindkettő isteni, csak más a fűszerezése. Én savanyú káposztával készítem. He-he.

"Ha már húsleves: marhahátszín mócsingja csigalassúsággal megfőzve (zöldség stb). Priceless."
Nagyon igaz!!! Egyszer dobjál bele két-három darab csillagánizst is. Nem lesz rossz a meglepetés!

Attilajukkaja 2017.04.25. 17:08:03

@Tourmand:
Kedves blogger!
Lehet, hogy nem egyezik az ízlésünk, de megmozgattad az emberek fantáziáját! :o)

Attilajukkaja 2017.04.25. 17:13:06

@pityókabor sommelier:
"Tényleg, a hagymaleves!"
Nálam az sajnos nincs benne az első ötben, pedig nagyon szeretem. Akkor már a tavaszi zöldborsólevessel jönnék elő, zsenge répával és petrezselyemmel. Bocsi, gyerekkori emlékek. :o)

Attilajukkaja 2017.04.25. 17:31:23

@pityókabor sommelier:
"Köszönöm a tippet."
Én köszönöm, hogy elolvastad a javaslatomat., ötletemet.
A savanyú káposzta elősegíti a hús főzését, de lassítja a zöldségek szétfővését. Ráadásul isteni savanykás ízt kölcsönöz a levesnek. Érdemes kipróbálni.

Attilajukkaja 2017.04.25. 18:11:24

@pityókabor sommelier:
Vagy a csillagánizsról volt szó? Akkor bocsi.
A leveshez csak csontos, mócsingos húsokat szabad használni. Az igazi íz a csontokban rejtőzik. A mócsingban van a zselatin.

2017.04.25. 18:22:51

@Attilajukkaja: Igen, a csillagánizsra (húslevesbe) gondoltam. Gondolom, a savanyukáposzta a pacallevesbe megy. Vagy rosszul értettem?

Nem leszünk gyarmat ! 2017.04.25. 19:22:51

Szép combjaid vannak, így aztán hiszek neked :)
süti beállítások módosítása