Tourmand

Vega comfort food Ruandából

2017. május 27. - Tourmand

Már beszámoltam röviden róla, hogy miket sikerült megkóstolnom az afrikai utam során, de a ruandai főzőleckémről még nem esett szó. Mindenképp szerettem volna látni, hogy mi a paprikás krumpli és a csiripörinokisali ruandai megfelelője, ezért feleiratkoztam az ígéretes nevű Nyamirambo Women's Center ruandai főzőkurzusára. A tanárom Aminatha volt, aki a Kongói Demorkatikus Köztársaságban született, árván nőtt fel, és életében egy napot sem töltött iskolában. 30 évesen menekült el a kongói háború elől Ruandába. Írni, olvasni a központban tanult meg, és 4 éve próbálja ruandai ételek főzésére megtanítani a gyanútlan delikvenseket. Hivatalosan is Nyamirambo Ramboja, képes konyharuha nélkül pakolgatni a tűzforró fazekakat, és puszta kézzel egyengeti az izzó parazsat a grilleken, míg én két lépéssel mögötte állva is lepörzsöltem a szőrt a nagylábujjamról.

"To survive Rwandan cooking, you gotta become Rwandan cooking" Rambo Aminatha

aminatha_11.jpg

De igazi meglepetés akkor ért, amikor besétáltam Amanitha otthonának udvarára, és az előkészített alapanyagokból akár egy lecsó is kijött volna. Mint kiderült a ruandai ételek nagy része a hagyma, fokhagyma, paradicsom, paprika alapról indul, és ehhez adják később a megfőzendő zöldségeket.

aminatha_4.jpg

Külön konyha nincs a házakban, többnyire az udvaron felállított kis faszenes grillsütőn főznek. Ebéd- és vacsoraidőben ellepi a környéket a faszenes grillből felszálló füst illata. Ruandában állandóan éhes és szomjas voltam, mert a grill füstje engem arra kondicionált életem során, hogy 15 perc múlva húst kapok, és addig pont befejezhetem az első sörömet.

aminatha_5.jpg

A kurzuson öt féle ételt főztünk, paradicsomos krumplit (amit ír krumplinak hívnak), főtt kasszávát, és paradicsomos káposztát, de a legfotogénebb étel kétségkívül a matoke volt, ami nem más mint zöld banán (főző banán) egy paradicsompürés zelleres lében puhára főzve.

aminatha_3.jpg.

aminatha_7.jpg

Ez a poszt nem vega bejegyzésként indult, de a jegyzeteimet végignézve csak most tűnt fel, hogy egyik ételben sem volt hús. Ennek valószínőleg az az oka, hogy a hűtő még mai napig nem tartozik az alapfeltszereltséghez az otthonokban. Maradék sosincs, az el nem fogyasztott ételt szétosztogatják barátok, és ismerősök között

A 2,5 órás főzés eredeménye az utolsó képen látható. Őszintén szólva az ételek többsége nem kerül be a receptkönyvembe. A zöld banán, kasszáva és krumpli csupán variácók ugyanarra a keményítőben dús témára. De a képp jobb alsó sarkában lévő dodó az új kedvencem. Még egy carnivore royale-t mint engem is megrendített az ételfilozófiámban, miszerint csak akkor eszek meg egy ételt, ha volt arca. A dodo igazi lábosból tunkolós, állról dekoltázsbacsöppenős étel, ami visszahoz az élők sorába egy 12 órás hóvégzárós keddi munkanap után, amikor semmi másra nem vágyik az ember mint egy plüsstakaróra és a Homeland legújabb részére.

aminatha_12.jpg

 A jó hír pedig az, hogy egzotikus hozzávaló nem feltétlenül kell hozzá, és nem igényel sok előkészítést sem.

Hozzávalók:

2 csomó fiatal amarántlevél (disznóparéj / dodo), de friss spenóttal is helyettesíthető

4 paradicsom

3 kisebb fej hagyma

1 tv paprika

6 gerezd fokhagyma

fél bögre finomra darált pörkölt földimogyoró (darált dió állagúnak kell lennie)

1 kisebb padlizsán

7dl víz

napraforgóolaj, só

Elkészítés:

A jól átmosott leveleket, ha nagyok kicsit felaprózzuk, ha kicsik csak simán feltesszük forrni 2 percre, majd leszűrjük. Lusták ezek után összeturmixolhatják a leveleket a fokhagymával, zsebjamieoliverek nyúljanak a mozsárhoz. Pesztó állagúnak kell a végén lennie.

A hagymát felaprítjuk és megpirítjuk egy kis olajon, rádobjuk az apróra kockázott paprikát, és a felezett cikkekre vágott paradicsomot. Kevergetjük amig levet ereszt, és hozzáadjuk a pesztónkat. Miután összekevertük felöntjük 7 dl vízzel, és hozzádjuk a nagyobb kockákra vágott padlizsánt. Megsózzuk, és fedő alatt főzzük 10 percig.

Hozzáadjuk a földimogyorót, és addig főzzük, amíg mártás sűrűségű nem lesz.

Főtt kasszáva, roti vagy ugali megy hozzá. De szerintem igazából polentával verhetetlen.

 Mellesleg ki hogyan fordítaná le magyarra a comfort food kifejezést?

A bejegyzés trackback címe:

https://tourmand.blog.hu/api/trackback/id/tr2412539161

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása