Mindig is tudni szeretted volna, hogy mit hallgatnak a sztárszakácsok a konyhában? Szeretnéd magad úgy érezni, mintha a világ egyik legjobb éttermében dolgoznál? Élvezed a szerepjátékokat, és szereted a karaktereidet a legapróbb részletekig kidolgozni? Ezekkel a Spotify-os playlistekkel úgy érezheted magad cukorborsó blansírozás közben, mintha a világ legjobb éttermeiben készülnél épp az esti vendégáradatra.
A kedvenc svéd gasztromagazinom közzétette néhány csúcsétterem zenei listáját. Kaptak válogatást a vendégtérben szóló számokról, de a konyhán hallható dalokról is. Ezek közül kiemeltem 3 érdekesebbnek tűnő listát, de a honlapjukon további éttermektől is töltöttek fel válogatást. Ami szembetűnő volt egy többórás zenehallgató szeánsz után, hogy sokkal élvezhetőbb a szakácsok saját listája, mint amit a vendégeknek szántak. Néha jó lenne ha lecserélnék a vendégtérben szokásos felvonózenét valami tökösebbre, az embernek a kanál kifordul a kezéből az örökzöldek genreidegen feldolgozásaitól. Flamencósított AC/DC, Metallica countryba oltva, egy-egy még elfér a lejátszási listán, de nagy mennyiségben az egész vacsoraélményt elronthatja. A következő 3 étterem viszont nem csak gusztusos tányérokkal rendelkezik, de a séfjeik zenei ízlése is kifogástalan.
Massimo Botturából nem néztem volna ki, hogy ennyire hasonló a zenei ízlésünk. Beirut, Bob Dylan, David Bowie és John Lee Hooker. Ha valaha meghívna magához egy házibuliba, biztos nem hagynám ott fél óra múlva migrénre hivatkozva. A lista nem túl hosszú, de vállalhatatlan popsláger nincsen rajta, a Talking Heads meg semlegesíti a kötelező Johhny Cash számot a playlist végén. Ha a séfek zenei ízlése alapján kéne az éttermeket rangsorolni, egészen biztos hogy azt a listát is az Osteria Francescana vezetné.
2. Mugaritz
Jelenleg a világ legjobb 9. éttermének séfjét Andoni Luis Adurizt Ferran Adriàn utódjának is tartják. Aki képes egy kosár folyami kavicssal, és festett agyaggal bevont krumplival orosz rulettet játszatni a vendégekkel, attól hasonlóan kreatív zenelistát várok el. Ebben az étteremben nyugodtabb jazz és latin dallamokrat hallgatva állhatunk neki mise en place-nak. Személy szerint a 4. szám után bealudnék, de legalább nem kellene saját listával és fülessel dolgoznom, mint az egyik korábbi munkahelyemen.
Törökország egyik legismertebb séfje, Mehmet Gürs étterme csak egy hellyel maradt le idén a világ legjobb 50 éttermének listájáról. A Finnországban született, de Svédországban nevelkedett szakács több országban is tanult és dolgozott mielőtt megnyitotta Isztambulban a Mikla nevü éttermét. Egy főállásban foglalkoztatott antropológus segítségével próbálják feléleszteni az anatóliai konyha elfeledett ételeit, hagyományait. A New Nordic Food Manifestóhoz hasonlóan ők is létrehoztak egy New Anatolian Kitchen Manifestet. Az ételek minimalizmusában is koppintják az északiakat, és a konyhában is az új visszafogott elektronikus zenéket favorizálják. Egy világutazótól azért ennél színesebb listát vártam volna, de afterwork koktélozáshoz éppen megfelel.
Remélem a listából mindenki talál magának a pénteki vacsora-előkészületekhez passzolót. Ha pedig valaki azt szeretné tudni, hogy én mire szférizálom az epret, és liofilezem a vargányát szombat kora reggelente miközben a szomszédok egy hajnali hármas Darude vendettát tervelnek ki ellenem, az kattintson a Spotify playlistem linkjére. Előre szólok, hogy nem vállalok felelősséget a ti szomszédaitok bosszúakcióiért. Nem vagyok rajongója a lötyögős bútorzenének, én izomból szoktam dolgozni, ennek megfelelően mindig legalább andantéban főzök.