Tourmand

Finn kékáfonyás pite megszentségtelenítve

2017. augusztus 06. - Tourmand

Végre elérkezett a gasztronómiai szempontból legkívánatosabb szezon Finnországban. A lappföldi eper beérett, a rókagomba is megjelent a piacon, illetve a kékáfonyát is most lehet begyűjteni nagy mennyiségben a lehető legkisebb energiabefektetéssel. Egy fél napos kirándulással be lehet szerezni az év hátralevő részére elegendő bogyómennyiséget, és ebbe még egy szalonnasütögetés is belefér. Az első adag áfonyából nálam mindig egyből pite, azaz mustikkapiirakka lesz. A finneknek két változata van erre a klasszikus sütire, az egyik gyümölcsösebb, a másikba viszont kerül egy tejfölös-tojásos töltelék is. Ezen kívül lehet még a pitetésztát variálni kis mértékben különböző lisztekkel, de ennél több kreativitásra nincs lehetőség. Mivel én nem vagyok finn, használhatom a tudatlankülföldi kifogást ha esetleg lefülelne az ízrendőrség áfonyáspités különleges osztaga. Úgyhogy előre eltervelten, megfontolt szándékkal elmentem kékáfonyat gyűjteni, hogy végül blaszfémiagyanús bazsalikomos áfonyás pitét süthessek a vendégeimnek. A recept amúgy egy meg nem nevezett küldölfi kollégámtól érkezett, aki azóta a népharagot elkerülve, egy másik országba költözött.

blue1.jpg

Hozzávalók: 

Először a bazsalikomos cukrot kell elkészíteni. 1 egész cserepes bazsalikom összes levele aprítóban összedolgozva 1,5 dl kristálycukorral.

Tésztához:

a bazsalikomos cukor 2/3-a

12,5 dkg vaj

1 egész tojás

2,5 dl liszt

1 teáskanál sütőpor

csipet só

VAGY sima mirelit vajastésztát használsz. Ha neked sem 36 órás napjaid vannak...

Töltelékhez:

1/2 l kékáfonya

2 évőkanál burgonyakeményítő

Morzsához:

5 dkg vaj a hűtőből

1,5 dl BL55 liszt

a bazsalikomos cukor maradéka

Elkészítés:

Sütőt előmelegítem 175 C fokra.

Nekiálok a bazsalikomos cukornak, lásd első pont.

A tésztához össze kell dolgozni a cukrot a vajjal és tojással. Majd a maradék száraz, már előtte összekevert összetevőket hozzáadom. Puha tészta lesz belőle, amit fél ujjnyi vastagra nyújtok, majd ujjal  belegyömöszkölök egy kivajazott max 30 cm-es piteformába. Rusztikus sütemény, úgyhogy nem kell aggódni az egyenetlenség miatt.

Összekeverem az áfonyát a keményítővel, és belezúdítom a formába.

A morzsához az alapanyagokat összemorzsolom ujjal, és random vagy a preferált alakzatban aplikálom a süti tetejére.

30 perc az előmelegített sütőben.

Te is feeder vagy? Nem diétáztok? Svédek is esznek a sütiből? Öntsd nyakon vaníliasodóval, vagy küldj neki egy gombóc vaníliafagyit.

blue6.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://tourmand.blog.hu/api/trackback/id/tr1312720178

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása