Tourmand

2018 legjobban várt étteremnyitásai

2018. január 03. - Tourmand

A tavalyi évbe valótlanul sok utazást sikerült belepréselnem, az összesen öthétnyi szabadság ellenére sikerült 3 kontinenst és 15 országot is megjárnom, annyi emléket, ízt és élményt gyűjtve, hogy képtelen voltam még az összeset blogposztba önteni. Úgyhogy az idén a szokásos "belefogyok a fél gardróbom tartalmába, és megtanulok klingonul a szindarin után" fogadalmak helyett úgy döntöttem megpróbálok visszábbvenni a csavargásból, hogy az aktív semmitevésre, és a ráncaim kisimítására, is maradjon időm. Viszont miután végiggörgettem a hírleveleimet az ünnepek alatt, listázva a 2018-ban nyíló éttermeket, és a legendás séfek legújabb projektjeit, rájöttem, hogy előbb lesz belőlem címlaplány a Sport Illustrated bikinis számában, mint hogy ne használjam ki a végletekig a rugalmas munkabeosztás, és a finn munkaszüneti napok kínálta lehetőségeket. Úgyhogy már elő is terjesztettem a háztartásom utazási bizottságának az alábbi úticélokat, amik idén a legjobban várt éttermnyitásoknak adnak majd otthont. Aki pedig még nem foglalta le az idei nyaralását/telelését, annak megkönnyítem a döntését a következő listával, 5 überséf 2018-ban nyitó gasztronómiai projektjéről.

1. Virgilio Martinez és Pía León - Mil - Moray (Peru)

mil_peru.jpg

A Central, amit én is meglátogattam 2016-ban, pár év alatt küzdötte fel magát a világ legjobb éttermei közé, a tradicionális perui konyhának elegáns koncepcióba sűrítésével. Ugyan nekem a krumpli 18 változata nem volt a kedvenc menüsorom, mindenképp impozáns a birodalom amit a Virgilio Martinez, és felesége, a szintén séf Pía León, felépített. Több projektbe is belekezdtek 2017-ben, a Central idén új, nagyobb helyre költözik majd, a cuzcoi kísérleti konyhájuk és bővül, illetve a Virgilio testvére által vezetett Mater Inicativa is szorgosan térképezi fel Peru ehető flóráját és faunáját. Az egyik legjobban várt dobásuk, a Central tegnapi Facebook posztja szerint, úgy néz ki végre 2018 februárjában valósul meg, mikor végre megnyitják Milt, a legújabb éttermüket. Már maga a helyszín valószínűtlenül gyönyörű, az idelátogatók az Andok hegyláncaitól körülölelve, egy ősi inka építménnyel a háttérben randevúzhatnak majd a tradicionális perui konyhával. 

2. Alain Ducasse a Morpheus és Voyages by Alain Ducasse - Makaó

morpheus.jpg

A több mint 20 Michelin-csillaggal rendelkező séf nem aprózza el a dolgokat, egyből két éttermet is nyit Makaóban 2018-ban. Ducasse igyekszik az éttermeinek biztosítani a legexkluzivabb helyszíneket, így van már létesítménye a Versailles-i kastélyban, az Eiffel-toronyban, de kedveli a kortárs építészek műveit is. Katari étterme, az IDAM, az I.M. Pei által tervezett Iszlám Művészetek Múzeumának legfelső szintjén helyzekedik el, ahol életem első tevesteakjét is elfogyaszthattam, míg a legújabb éttermek a Zaha Hadid által tervezett Morpheus hotelben várja a szerencsejátékban megfáradt kínai turistákat. Hogy a hosszúhétvégés wellnessezésen ne unjon rá a vendégkör az ellátásra, az egyik éttermében francia ducasse-i klasszikusokat vonultatnak fel, míg a másikban a világ minden tájáról kaphatunk ízelítőt.

3. Massimo Bottura és a Gucci szerelemgyereke Firenzében

bottura2-700x458.jpgNem ez az első együttműködése a világ legjobb olasz séfjének és a luxus divatmárkának, mivel már készítettek divatanyagot Massimo Bottura főszereplésével. Habár a Gucci a barokkos túlzásaival épp az én puritán stílusom ellentéte, de ennek az interdiszciplináris művészeti terméknek nem tudnék nemet mondani. Az éttermet már jövő héten megnyitják, úgyhogy a Ponte Vecchio mellé Firenze kap még egy kihagyhatatlan látnivalót. Mivel a bohém szakács főztjét nem volt eddig alkalmam megkóstolni, ősszel mindenképp Olaszország felé veszem az irányt.

4. René Redzepi - Noma 2.0 Koppenhága legendás negyedének, Christianianak a szomszédságában

noma_2_0.jpg
A Noma újranyitását már hónapok óta várja a világ gasztroközönsége, amit ugyan 2017-re ígértek, de csak 2018 február 15.-én csodálkozhatunk rá az új étlapra, amit egy többhónapos skandináv gyűjtőmunka előzött meg. A név ugyan nem, de a helyszín megváltozik, a tengerparti raktárépületből a város hirhedt kommunájának, Christianianak a szomszédságába költöznek. Ha szeretnél ottlenni a nyitóvacsorán, ebben a bejegyzésemben már elárultam hogy lehet jegyet nyerni rá, de ha nem jön össze, akkor már lehet  próbálkozni az asztalfoglalással  is, ugyan már csak a várólistára lehet felkerülni. Mivel hallal és egyéb tengeri ételekkel nyitják meg a szezont, én inkább megvárom, amíg nem hirdetnek vadász napokat.

Gaggan Anand - Wet - Bangkok gaggan-edited-1-866x487.jpg

A november óta friss 2 Michelin-csillagos Gaggan Anand már régóta mondogatta, hogy új kihívásokra van szüksége, éppen ezért több új étterem nyitásán is gondolkozik, de a  tavalyi év bejelentése az volt, hogy 2020-ban befejezi a kecsekagy és curry főzést, és éttermet nyit Fukuokában Takeshi Fukuyama japán séfbarátjával. De 2018-ra is jut 2 két meglepetése a bangkokiaknak: egy japán tofu omakase étterem, és egy borbár Wet néven. A vacsorám Gaggannál 2016 legnagyobb meglepetése volt, az indiai séf ételeinek különlegessége abban rejlik, hogy az alkotójukat nem érdeklik a szabályok és hagyományok, minden témához humorral közelít, úgyhogy igazán megkóstolnám, hogyan nyúl egy olyan kultúra konyhájához, ami nem a sajátja.

Kihagytam valamelyik nyitást a listáról?  Írjátok meg kommentben! A 2018-as utazási listám még képlékeny, úgyhogy várom a tippeket. A tavalyi utazásaimról, és megkóstolt ételkülönlegességekről kikerülő beszámolóimról pedig leghamarabb úgy értesülhettek, ha követtek Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://tourmand.blog.hu/api/trackback/id/tr8013525137

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása