Tourmand

Tudtad, hogy az Eiffel-toronyban rejtőzik egy Michelin-csillagos étterem?

2018. február 28. - Tourmand

Mégpedig nem is akármilyen, a francia gasztrolegenda Alain Ducasse egyik párizsi étterme, a Jules Verne, bújik meg 125 m magasan, a kilátó fölött egy emeletnyivel. Ha pedig amúgy is megnéznéd magadnak közelebbről a francia főváros ikonikus tornyát, akkor miért is ne ugranál be egy háromfogásos ebédre a francia tudományos-fantsztikus íróról elnevezett étterembe, hogy zavartalanul gyönyörködhess a párizsi háztetőkben, és nem utolsósorban a felettébb szórakoztató, bármiből szivecskét rögtönző ázsiai turistákban.

julesverne16.jpg

Alain Ducasse mindig is próbált exkluzív környezetet biztosítani a kevésbé progresszív francia konyhát kínáló ételeinek. A katari IDAMról már hoszasan áradoztam, de érdemes a Versailles-i kastély épületében található Ore reggelijére is befizetni, nem csak a tökéletesen foszlós-omlós croissantért, hanem mert ezzel megkerülhetjük a sorbanállást, az étteremnek ugyanis saját privát bejárata van a kastélyba. De nem csak a helyszínek kiválasztására fektet nagy hangsúlyt a ma már monacói állampolgárságú séf, hanem az éttermeit is kivételesen tehetséges belsőépítészek álmodják meg. A Jules Verneert felelős Patrick Jouin szerencsére nem használta ki a névadás és helyszín kínálta steampunk ziccert, az enteriőr letisztult, az asztalon pihenő terítéket, az Eiffel-torony alapját stilizáló kerámiát pedig legszívesebben a kézitáskámba süllyesztettem volna. Mint kiderült, egyedi darabokról van szó, de 250 euróért bárki hazaviheti őket. Ha nem csúszna le róla folyamatosan a  kacsazsíros parasztvekni, lehet, hogy meg is fontolnám az ajánlatot. De első ránézésre egy málnaveloutét is élvezet lehet kisikálni a mélyedésekből, úgyhogy lemondtam róla, gondolom az Ducasseék sem véletlenül felejtik el tálalásra használni őket.

Miközben már 10 perce vártunk, hogy négyesével liftezzék fel az embereket az étterembe, azon gondolkodtam, hogy vajon a konyha logisztikáját hogyan oldják meg. Mennyi ideig tarthat feltölteni a hűtőket, illetve hány percbe telik mire a teljes személyzet megjelenik a műszakfelvételhez. Belépve az étterembe egyből a látványkonyhával találja magát szembe az arra tévedt vendég. A funkcionális tér nem tűnt sokkal nagyobbnak a felvonónál, úgyhogy ilyen feltételek mellett nagy az esélye, hogy az Alain Ducasse-birodalomban nem a Jules Verne a szakácsok és pincérek kedvenc karrierállomása. Én sem örülnék, ha az ingázásom megduplázódna csak azért, hogy bejussak a munkahelyem épületébe.

De vajon megérte-e kulináris szempontból, hogy Párizs felett randizzak a francia koynhával? A menüsor kifogástalan volt, az előételek és a desszert adottak voltak, a főételek közül kellett kiválasztani a hangulatunkhoz megfelelőt. A libamáj, kaviár, és szarvasgomba hegyek leginkább az escoffieri hagyományokat követték a könnyedebb novuelle cuisine helyett. Végig francia klasszikusokat kaptunk ducasse-tól nem megszokottan módon hanyag eleganciával felöltöztetve, a lábunk előtt heverő Párizst egyértelműen nem akarta a séf háttérbe szorítani.

A dekadens és tartalmas ebédünket egy könnyű citrussörbet-vel zártuk, ami után kaptunk egy kis ízelítőt a trópusi gyömölcsös desszertkínálatból, majd visszakanyarodtunk az Eiffel-tornyos témához, az állandó desszert ugyanis egy csavart formázó csokoládéalkotás.

Aki szeretne egy igazi francia neházmártásba és libamájba fojtott menüsort végigenni, talál Jules Vernenél költséghatékonyabb módot is erre, a különbözetből pedig akár hatszor is megjárhatja az Eiffel-tornyot. Ha pedig előremutató gasztronómiával ismerkednénk Párizsban, akkor szintén érdemes más helyet keresni ehhez az élményhez. Tárgyfetisisztáknak, liftrajongóknak, scifi/steampunk fanatistáknak,  és Alain Ducasse pontgyüjtőkártyával rendelkezőknek viszont kihagyhatatlan megálló egy párizsi út során.

Kövess Facebookon, ha érdekel éppen mely elemi gasztronómiai kérdések foglalkoztatnak, vagy ha szeretnéd tudni megint mivel rukkoltak elő a finnek a sáskalisztes kenyér és kátrányfagyi után. Ha pedig arra vagy kiváncsi, hogy valós időben mi van a tányéromon, akkor nézz rá az Insta-profilomra.

A bejegyzés trackback címe:

https://tourmand.blog.hu/api/trackback/id/tr3913570937

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása