Tourmand

Hangyás süti egy híd alatt - a bizarr étel az új molekuláris gasztronómia?

2017. október 16. - Tourmand

Hiába utazom rendszeresen a munkám miatt Dániába, sajnos mindig olyan későn kapom meg a látogatásom dátumát, hogy lemaradok az északi konyha legendás menüsorairól. A hosszú ügyféllátogatások után pedig többnyire már csak egy kétharapásnyi pirított hagymás hotdogra futja az energiámból. A legutóbbi, október eleji utam előtt két héttel, persze lefutottam a Geranium/Relæ köröket... természetesen sikertelenül. A szokásos lista ugyan a Noma bezárása miatt rövidebb volt, a Noma 2.0 még nem nyílt meg, az átmeneti időszakot áthidaló pop-up étterem, az Under the Bridge, pedig pont egy héttel az érkezésem előtt húzta le a rolót, de ennek ellenére sem sikerült pár várólistás ígéretnél többet begyűjtenem. Már épp ráhangolódtam volna a sült húsos zsemlékre és fasírtos nyitott szendvicsekre, mikor a Facebook feedem értesített, hogy meghosszabbították a Noma csapatának ideiglenes éttermének a nyitvatartását. Igaz két metrómegállóval túlmentem a célomon, de végül lefoglaltam a helyem egy szerda estére, majd szorgalmasan ikszelgetni kezdtem a napokat a kamionos falinaptáramban. A két hét aztán annyira irgalmatlanul lassan és eseménytelenül telt, hogy a Sátántangó is Michael Bay legújabb akcióremekének tűnt mellette. Alig vártam, hogy kipróbáljam a Noma csapatából verbuválódott elit osztag pop-up éttermét, amit stílusosan egy sátorban rendeztek be a Knippels-híd alatt, a vendégeket pedig egyetlen hosszú asztal mentén ültették le.

Fast forward a vacsora végére: kérek egy csésze mentateát lezárásként, majd ezt a süteményt kínálják fel nekem mellé:

noma10.jpg

Mivel nem tudtuk előre, hogy mit kapunk vacsorára, és a menüsort az érkezéskor sem kaptuk kézhez, ezért meglepetésként ért a hangyás teasütemény a meglepően tradicionális ízeket felvonultató vacsora után. Eleinte ugyan jó ötletnek tűnt a családi vasárnapi ebédekre emlékeztető társasági étkezés. A szomszédaim hasonló világutazók voltak, egy belga hajóskapitány, és egy kaliforniai barista közé ékelődtem be. Viszont míg mi a legutóbbi utazási élményeinket osztottuk meg egymással, addig a szemben ülő norvég pár konkrétan elette, és elitta előlünk a csoportnak feltálalt ételeket.

noma2.jpg

Mivel a Noma csapata a világ minden tájáról érkező gasztroarcokból áll, ezért az este ételsora is változatos volt. Kaptunk mexikói kagylós tortillát, osztrigás burgonyakrémlevest, illetve marhapofát, amit a sátor előtt grilleztek a szakácsok fejlámpával felszerelve, hogy lássanak is valamit. Utóbbi ennek ellenére nem nagyon jött össze, mivel a grillezett húst sikerült 6 különböző méretre vágniuk, amiből nekem maradt sajnos a legdiétásabb darab.

A tejparfés-szőlős desszert kitűnő volt, részemről a vacsora legélvezhetőbb eleme. Sikerült is négy kanálnyi falattal lerendezni. Majd ezek után mikor kihozták a csészéket tudtuk, hogy a vacsora nem ért véget, de egyikünk sem számított arra, hogy a csapat végül megidézi az egykori Noma szellemét, ahol már botan ebit, és marhatatárt is szolgáltak fel élő hangyákkal. Ugyan a mi esetünkben az ízeltlábúak az édes tésztába fulladhattak bele mielőtt ressre sültek, de így is sokan utasítottak vissza a süteményt.

Majd felmerült bennem a kérdés, ha ilyen megosztóak a bizarr alapanyagból készült ételek, miért nincs szinte manapság olyan kóstoló menü, amiben ne lenne valamilyen szokatlan és kiábrándító hozzávaló. Nem tudom, hogy ki hogyan van vele, de nekem nem fut össze a nyál a számban a tengeri uborka belsőség, jávorszarvas ajak, vagy sült pirája hallattán. Kifogytak a szakácsok a használható kísérleti konyhatechnikákból, és helyette az alapanyagokkal próbálnak villantani? A bizarr ételek váltájk a molekuláris gasztronómiát? Tényleg létezik egy olyan fizetőképes réteg aki keresi azokat a hozzávalókat, amitől a nagytöbbség viszolyog? Nem hiszem, hogy csak én vagyok olyan finnyás, hogy nem indít be a karamellizált hattyúmáj elfogyasztásának gondolata. A norvégok mindenesetre teli hassal távoztak.

A bejegyzés trackback címe:

https://tourmand.blog.hu/api/trackback/id/tr7212879516

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása