Tourmand

Melinda és a svájci luxuspanorámás ebédek

2018. június 25. - Annamária Fördős

Svájcban még nem jártam, de úgy képzelem el az országot, ahol bármelyik szabadon választott ablakon kibámulva hófödte hegycsúcsláncok látványára meditálhat az ember. Melinda képei alapján pedig úgy tűnik nem is tévedtem nagyot. A mai vendégposztolónk Zug kantonban él már több éve, és túrázik, éttermezik felváltva, amikor az ideje csak engedi. Össze is gyűjtötte nekünk a 3 kedvenc ebédelős helyét.

"Szeretettel üdvözlöm a kedves Tourmand olvasókat. Melindának hívnak, rengeteg becenevem van, de azok nem publikusak. Svájcban élek már 5 éve, előtte Németországban 2, Londonban pedig 7 évet kalandoztam. Mindenféle élményre nyitott személyiség vagyok, szívesen kóstolgatok bármit, nincs merev tervem. Kockázatvállaló vagyok minden téren, nem félek ismeretlen ételt rendelni, hiszen akkor a csodálatos fogásokat is kihagynám. Nemzetközi éttermek sokasága és autentikusság szempontjából London verhetetlen, de most mégis inkább a svájci kulináris élményeimről számolnék be.

svajc.jpg

Svájcról annyit kell tudni, hogy eléggé konzervatív a lakosok ízlésvilága, ami az étlapok és az élelmiszerboltok kínálatában is megmutatkozik A minőség mindenhol kiemelkedő, de egzotikus ételekre ne számítsatok. Most pedig 3 éttermet szeretnék bemutatni, mert szeretem a mágikus számokat.

1. Lily's 

(Langstrasse 197, 8005 Zürich)

Zürichben dolgozom és az ebédszünetben szeretek sétálni, új éttermeket felfedezni. Na így jutottam el egy szép napon a Lily's-be. Még a londoni évek alatt szerettem bele a thai konyhába. Kicsit megszeppent voltam, mikor a kollégáimmal elmentünk életem első thai éttermébe. Mindenki képben volt, hogy mi a kedvence, és mit rendeljen. Az evőpálcikákkal még az ebéd érkezése előtt elkezdtek hadonászni, én meg villa után érdeklődtem a pincérnél. A menü értelmezése is komoly problémát okozott, és nem mertem szólni a kollégáknak, hiszen ez volt a harmadik munkanapom a cégnél. Honnét is sejthettem volna, hogy mi az a pad thai? 21 évesen költöztem külföldre, így limitált tapasztalatokkal rendelkeztem minden téren. Gondoltam biztosra megyek, és rendeltem egy csirkés zöld curryt, de csak a csirke szót értettem az egészből. Mikor kihozták az ételeket, valahogy mindenki más választása jobban tetszett mint az enyém. Mérgelődtem is magamban, hogy megszívtam, és hogy ez egy nagyon unalmas étel lesz. Persze amint megkóstoltam pálfordulatot vett a véleményem, és örültem, mint az ötöslottó nyertese, annyira ízlett a curry.

Na azóta eltelt 14 év, és most már ledoktoráltam a thai konyhából. A kedvenc ételem a Lily's-ben a Chiang Mai Noodles. Ez egy curry alapú leves, amiben a sárga és a vörös curry találkozik. A textúra is kiváló a ropogós vöröshagymától és ráksziromtól, a lágy tésztán keresztül pedig a kurkumás currys csirke íze emelkedik ki. Ha barátokkal megyek ide, akkor pontosan 13 percig meg sem szólalok, mert csak a levessel vagyok elfoglalva.

2. Hotel Villa Honegg

(6373 Ennetbürgen, Switzerland)

Hétvégén kirándulni szoktunk, így jutottunk el a következő tett helyszínére: a Bürgenstockra, ami egy 10 km hosszú hegygerinc a Luzerni-tó körül. Az északi lejtő nagyon meredeken esik a tóba, itt tettünk meg egy körtúrát, ami a Felsenwegre hallgat. A lenyűgöző sziklaút látványos kilátást nyújt a tóra. Ezen az útvonalon helyezkedik el a Hotel Villa Honegg is. 2016 októberében egy népszerű brazil utazási blogger feltöltött egy videót Instára, ami megörökítette a Honegg infinity medencéjét, és a lélegzetelállító svájci Alpokat. Na azóta már egy évvel korábban kell szállást foglalni, ha valaki itt szeretne szundikálni, mivel a szálloda csak 23 szobával rendelkezik. Ha csak a spa részt szeretnénk tesztelni, az 90 frankjába fáj az embernek, de cserébe 4 órán keresztül áztathatjuk magunkat.

Nekem is tetszett a kilátás, és gondoltam betérek ide egy olcsó ebédre:) Simán kaptam asztalt, mivel már délután fél 2 lehetett. Kicsit kilógtam a vendégek közül, ide páran helikopterrel érkeznek, és természetesen designer ruhákban majszolják az ételt. Míg az én szerkóm egy lyukas tornacipőből, poros nadrágból, és polárfelsőből állt. Sebaj, én lelkiekben vagyok gazdag.

3. Hafenrestaurant

(Hafenpl. 2, 6300 Zug)

Zug városában lakom, így gondoltam befejezhetjük a felsorolást a helyi kedvencemmel, a Hafenrestauranttal. Az étterem közvetlenül a kikötő mellett van, ahogy a neve is sugallja. Az à la carte már 3 éve ugyanaz, de pár étel átesett kisebb reformáláson az új séf jöttével. Rendelkeznek szezonális és tematikus menüvel is, így az állandó vendégeknek is van miért visszatérniük."

Elég hercignek tűnik egy svájci átlagebéd a képek alapján, de gondolom ennyi kell, hogy az embernek legyen energiája fel-le futkározni a hegyoldalon a teheneket kerülgetve. Ha végre lesz megint szabadságom, és ráveszem magam egy svájci útra, akkor mindenképp a Honeggel kezdem a vakációzást. Kinek milyen élménye volt már a svájci konzervatív gasztroszíntérrel?

Kedves távolba szakadt Tourmand-olvasó, kérlek küldd el nekem te is a jelenlegi lakóhelyed kedvenc éttermeit, kifőzdéit, kávézóit, sütizőit a tourmandblog KUKAC gmail.com -ra, az általad gyakran rendelt kedvencekkel, akár a helyről, ételről készült leírás, fotó, video, GIF, dal, ppt társaságában. Az sem, árt, ha magadról is írsz pár szót, csak hogy tudjuk, hogy nem az ulánbátori khuushuur láncodat próbálod népszerűsíteni. De tudod mit?! Azt a sztorit is szívesen kiteszem, ha megosztod velünk a történeted.

A bejegyzés trackback címe:

https://tourmand.blog.hu/api/trackback/id/tr4914052338

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gyorgy Nagy 2018.06.26. 16:38:43

Ugorjle Tessinbe és ott csodákat lehet látni étteremben és kajában .Persze az árak is “mesések”.

Melinda Bächle 2018.06.26. 19:18:57

Telen sokszor jartam Luganoban, mivel van GA-m. H esik az eso nalunk, egybol felpattanok a vonatra. Igen, a tessini ettermek is remekek.

BucketWorld · bucketworld.blog.hu 2018.07.14. 23:02:46

Nem semmi, nem két filléres helyek. A Honegg a medencével külön bakancslistás. :)
süti beállítások módosítása