Tourmand

5 hozzávaló a Yucatán-félszigetről, amiből be kellett volna spájzolnom

2019. január 18. - Annamária Fördős

Majd egy hónapig jártuk Közép-Amerikát, hogy betárazzunk napfényből, és latin suave-ból, amiből az első novembertől márciusig hiánycikk, míg a második abszolút ismeretlen fogalom északon. Viszont 4 hétre úgy pakolni, hogy visszafelé az összes kollégának, barátnak és földinek is jusson szuvenír Bandung külsőtől Williamsburgig, nem kezdő utazóknak való mutatvány. Tízévnyi kiképzés után is előfordul, hogy hátramarad néhány pecsétes, kinyúlt póló, csak hogy a legutolsó chatuchaki akvizíció is beleférjen a gurolósba. De míg a pólókat bármikor pótolhatom, a helyhiány miatt meg nem vásárolt fűszerek, magok és egyéb kulináris kegytárgyak után még hetekig sóhajtozom, míg végül el nem felejtem őket ízestől nevestől, hogy aztán a Facebook emlékeztessen évente a fatális hibámra. Ezen az utamon sem jártam másként, hiába próbáltam az összes kabát - és farmerzsebemet kakaóval kibélelni, néhány hozzávalóból jóval többet kellett volna vásárolnom. A leghamarabb a Yucatán-félszigeten beszerzettekből fogytam ki, úgyhogy aki Cancúnban vagy környékén telel idén, jobban teszi, ha a nyolcadik üveg Patrón helyett az alábbi helyi különlegességek közül válogat.

cover_1.jpg

Spoiler Alert: Mexikó gasztronómiája nem a tacóban, burritóban, és empanadában merül ki. Minden régiónak megvan a saját konyhája, a Yucatán-félsziget pedig a maja gyökerek miatt egészen különleges ízeket tartogat a gyanútlan utazónak, aki quesadillával és guacamoléval tervezte kibekkelni a nyaralást.

Jamaica

img_20181212_163031_241.jpg

Több helyen belefutottam a jamaicába, kínálták italként, vagy mártásként steakhez, de én valahogy egy fűszerkeverékhez párosítottam a fejemben. Kis guglizás után viszont kiderült, hogy egy hibiszkuszfélét, a rozellát hívják a térségben jamaicának. Nem tudom, hogy eddig hogy kerülte el a tányérom, ugyanis a nepáli, indiai, thai és kínai konyhában is ismerik. De míg az ázsiaiak főleg a levelét használják, addig Amerikában a termésével és virágjával ízesítenek főleg italokat. A piacokon friss formában is megtalálható, de bármelyik boltban beszerezhető a szárított verziója, amiből mi is főzhetünk magunknak olyan esszenciát, aminek igazán jól áll a tequila és a rum is.

Recado rojo

recado_rojo.jpg

Ezzel a névvel nem fogsz találkozni az étlapokon, pedig a legtöbb yucatán húsételnek ez a fűszerkeverék a lelke. Vízzel, olajjal, keverve pácként használják, vagy csak simán a grillezendő húsra hintik. Habár az egyik legalapabb fűszer, összetevőinek a listája elég hosszú, de a jellegzetes vörös színét az orleánfa termésétől az annattotól kapja. Már biztos hogy összefutottunk vele a sajtospultban, a cheddar sajtok is ettől pompáznak egészséges trump-i árnyalatokban. De az annatto mellé kerül a recado rojoba feketebors, szerecsendió, só, fokhagyma, római kömény, oregánó és fahéj is. Keserű narancslével keverve pedig a lassan sült sertéslapockának ad tengerparti-pálmafás hangulatot.

Recado negro

recado_negro.jpg

A legmetálabb étel amivel az utam során találkoztam, a fekete vacsoraként is emlegetett húsleves, a chimole volt. A koromfekete lében paprika, tök, csirke vagy pulyka is főhet, lehet selymesen sűrű, de húslevesszerűen híg is, és szervirozhatják főtt tojással, tortillával vagy akár rizzsel is, viszont egységesen szurokfeketén érkeznek asztalhoz. A gyászos színért pedig a recado negro okolható, ami nagyjából megegyezik a recado rojo hozzávalóival, viszont a fokhagymát, csiliket és tortillát feketére égetik az őrlés előtt. Tömbökbe préselve kapható a legtöbb élelmiszerboltban, kis helyen is elfér, és otthon sem kell különleges hozzávalók után kutatni, ha ismét yucatáni ízekre vágyunk.

Nixtamal

poyole.jpgMikor feltettem Facebookon a kérdést a mexikói barátaimnak, hogy melyik az az étel aminek a kipróbálása nélkül haza ne merjek jönni, akkor többen is a pozole-t említették. Ezt a mexikói kukoricalevest legtöbbször ünnepekkor készítik, és régiónként, nagymamánként változhat a receptje. Az alaplé lehet zöld, fehér vagy vörös a használt fűszerektől függően, és többféle hússal is előfordul. Feltétnek a retektől az avokádón át a sajtig bármit találhatunk a tányérunkon. Viszont ha megtetszett az étel, ne rohanjuk egyből a kamrába konzerves csemegekukoricáért, a mexikóiak ugyanis nixtamalból készítik, ami a nálunk takarmánykukoricaként ismert szemek forralással-lúgozással kezelt változata. Ez a folyamat eltávolítja a termés külső, emésztehtetlen rétegét, így könnyebben fogyaszthatóvá válik. Én a Walmartban pakoltam össze magamnak pár zacskóval, és ha egyszer lesz egy szabad hétvégém, biztos nekiállok majd pozolét főzni.

Xtabentún

xtabentun.jpg

Ami Oaxacanak a mezcal, az a Yucatán-félszigetnek a Xtabentún. A likőr elődjével, a balchéval, a maják előszeretettel végeztek beöntést a hallucinogén hatása miatt, a konkvisztádorok azonban nem merészkedtek ilyen messze egy jó buliért. Az eredeti égszínkék hajnalkát ánizsra cserélték a receptben, és inkább orálisan alkalmazták az erjesztett mézből és rumból kevert likőrt. Több helyi koktél alapja, keverik kávéval és borral is, de a nyaralásom napjai a jéggel és mézzel kevert verziójától folytak egybe.

Ha kell egy kis inspiráció, hogy mit érdemes megnézni ha Mexikóban, Guatemalában, Belize-ben vagy Kubában jársz, akkor a négyhetesre sikerült utam alatt lőtt képeket ide kattintva pörgetheted végig.

Kövess Facebookon, ha érdekel éppen mely elemi gasztronómiai kérdések foglalkoztatnak, vagy ha szeretnéd tudni megint mivel rukkoltak elő a finnek a sáskalisztes kenyér és kátrányfagyi után.

A bejegyzés trackback címe:

https://tourmand.blog.hu/api/trackback/id/tr6914553574

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása