Tourmand

4 étel ami rettenetesen hiányzik miután elköltöztem Dániából

2017. október 20. - Tourmand

Amikor 15 éve a dán szakirányt választottam a skandinavisztika tanszéken, akkor még nem tudtam, hogy néhány éven belül Koppenhága lesz a gasztronómiai elit zarándokhelye. Mondjuk, ha tudtam volna se a Nomába jártam volna az egyetemi menza helyett, hiszen Dániában, magyar ösztöndíjjal megtámogatva is csak monotáplálkozásra volt elég az apanázs. Később diákmunkát találva a dán étkezési kultúra azon részével is sikerült megismerkedni, amit egészen addig csak a nyelvkönyvek sablonos szövegértési anyagaiból ismertem. Majd miután elköltöztem Dániából megszűnt sajnos a hozzáférésem az északi csemegékhez. 10 év kihagyás után viszont a munkám miatt újra visszatérhetek rendszeresen az országba, és ilyenkor feltankolok a kedvenceimből. Még a koppenhágai kollégák is úgy állítják össze a menetrendet az utamra, hogy a kulináris kívánságlistám minden eleme teljesíthető legyen. Habár sok ételt megszerettem, a következő 4 nélkül elképzelhetetlen a látogatásom.

1. Hotdog - Pølse

 

hotdog2.jpg

Nincs olyan szeglete az országnak ahol ne lehetne virslit kapni. Már a csomagkiadásnál, a kofferra várva betolhatjuk az első welcome hotdogot a reptéren. Több változata létezik a virsli típusa, a zsemle, és a feltétek alapján. Aki a helyi kubikusok elismerő pillantására vágyik, az a sült hagymás (ristet) változatot választja az összes létező feltéttel (med det hele). Természetesen remoulade is jár hozzá, ami nem más, mint majonéz, apróra vágott kapribogyó, sárgarépa, és savanyú uborka keveréke. A dán háztartásokban elfoglalt kultikus helye leginkább a Piros Aranyéhoz hasonlítható, nem létezik nélküle hidegtál vagy szendvics. A rendesen megpakolt virslis kiflihez pedig ebédre Cocio, azaz csokis tej jár, vacsorára viszont valamelyik környékbeli sörfőzde terméke. Könnyen elérhető, gyors és olcsó ebéd, de már gourmet változatban is kapható, mint például a fenti képen látható diétás adag John's Hotdog Deli-jéből.

2. Bőrös malacsült - Flæskesteg

flaeskesteg.jpg

Mi mást ennének az emberek abban az országban, ahol minden lakosra 2 darab sertés jut! Dániában volt a legkönnyebb magyarosan főzni, mivel nemcsak kiváló sertészsírt lehet kapni bármelyik sarki boltban, de a töpörtyűs pogácsa sütését sem kell két hétre előre megtervezni, hogy még időben megérkezzen a csomag a hozzávalókkal.  A  bőrös malacsült karamellizált krumplival, és barnamártással a dán karácsonyi menüsor töltöttkáposztája. A tökéletes formáját egyértelműen zsemlében adja ki, egy kis vöröskáposztával és bearnaise-szel felturbózva, ahogy Mr. Lee is kínálja az Isted Grillben.

3. Péksütemények - Wienerbrød

dania2.jpg

A különféle levelestésztából készült péksüteményeket hívják "bécsi kenyérnek" Dániában, ami azért vicces, mert a világ többi részén viszont "danish"-ként emlegetik. A dán nevét a 19. század közepén az országba települt osztrák pékekről kapta, akik a sztrájkoló helyi iparosok helyét vették át. A sütinek több változata létezik, tölthetik marcipánnal, lekvárral vagy vaníliapudinggal, kaphat diós, rumos vagy cukormázas finist, mindegyik verzió veszélyesen addiktív. A kakaóscsigáról ezeknek a reggeli péksüteményeknek a segítségével jöttem le, Finnországban viszont a szalagos fánk lett a helyettesítő drogom.

4. Csokilap szendvicsre - Pålægschokolade

dania1.jpg

Tudom, hogy a következő vallomásommal nagyjából a mozgólépcsőn baloldalt állókal, és a zokni-szandálosokkal kerülök egy purgatóriumi teraszra, de bátran vállalom: én nem szeretem a Nutellát. Ragadós, műanyagízű, és amúgy sem veri semmi a nagyi sűrű sárgabaracklekvárját. A dánok viszont imádják a rendhagyó szendvicsfeltéteket, és ugyan a trappista málnalekvár párosítást még mindig blaszfémiának tartom, de a vékony csokiszeletek az enyhén pirított kenyéren a vasárnapi lustálkodós ágybanevős reggelik főszereplője lett. Étcsokis és tejcsokis változata is létezik, és legutóbb már a Tigerben is láttam, úgyhogy nem kell többet helyet spórolnom neki a kézipoggyászban. Legalább több hely marad majd a töpörtyűnek.

Természetesen ennél sokkal cizelláltabb a tradicionális dán konyha, de jól látható, hogy sertészsírra, és rendszeres süteményfogyasztásra épül. Lehet, hogy ez a titka a dánok kiugróan magas boldogságindexének, és a hygge csak marketingfogás, hogy eladják a túlárazott designer mécseseiket és gyapjútakaróikat? Mindenesetre nem akarna valaki bevenni egy szalonna-, és süteményevős kutatásba? Nem ártana egy kis endorfin még mielőtt beüt a kaamos pár hét múlva Finnországban.

A bejegyzés trackback címe:

https://tourmand.blog.hu/api/trackback/id/tr112506121

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

HK417 · http://dokkmunkas.blog.hu/ 2017.10.20. 20:26:45

A bőrös malac egyben sütve is nagyon ott van! Azonkívül, ha ha hamburgerezni támad kedvünk, csak valamelyik helyi "grill" étlapjáról!!!---párja nincs! Amiket leírtál, azok a napi étkezés részei(itt lenne a smile, ha lehetne betenni)

Khátá Bé 2017.10.20. 22:44:58

Pålægschokolade egeszen közel megy az itteni Negerkussbrötchen-hez, aminek a megkostolasara az itt töltött eddigi 6 ev alatt egyetlen egyszer sikerült, hogy rabeszeljenek... 1 dB negercsok zsemleben, jol össtenyomva. Pfff... Idöközben sok mindent megszerettem eszakon, DE ez meg mindig teljesen döbbebetes.

pepin_nymburk 2017.10.21. 05:52:41

Én csak egyszer jártam kint, ami azóta is hiányzik a friss marinált hering, nyami...

a nemzet fogatlan provokátora 2017.10.21. 09:52:40

Ausztriában volt ilyen régebben, hogy "niggerbroat". Na, ma már biztos nem így hívják..:))

Alick 2017.10.21. 10:00:44

Érdekes ízek egyszeri kóstolásra (volt szerencsém a dán büfékonyhához), de azért a gasztronómia nem itt kezdődik.

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2017.10.21. 10:11:16

Malacsült, sertészsír?? Én itt kérem rasszista provokációt szimatolok..Nem gondolnak szegény muzulmán bevándorlókra? Betiltani !

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2017.10.21. 10:12:55

@a nemzet fogatlan provokátora: Miért találták fel a fehér csokit? Hát hogy a néger is össze tudja maszatolni a kezét !:))))

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2017.10.21. 10:14:18

@Alick: Hanem hol? A bolhafasznyi adagoknál egy másfél méter átmérőjű tányéron?

Alick 2017.10.21. 12:09:54

@EU zászlót mindenhova!: Na ez a másik véglet... én inkább a helyi konyhát bemutató tradicionális étteremre gondoltam... bár amikor kint voltam, némi ismerkedés után inkább a különféle keleti éttermek választékát részesítettem előnyben. Ahogy itthon is inkább a Taj Mahal-ba megyek, ha jót akarok enni. :)

Tourmand 2017.10.23. 12:34:15

@Khátá Bé: Nálatok még mindig hívhatják Negerkussnak? :D Itt már csak Suukko néven fut. De zsemlében én sem bírnám rá magam. A dánok amúgy beleállítják egy gombóc fagyiba, és lefújják tejszínhabbal, meg csorgatnak rá lekvárt. Ebben a formában egész fogyasztható :D

Khátá Bé 2017.10.23. 14:04:51

@Tourmand: Ez nehez ügy. :)
A csomagolason „Schokokuss“ van feltüntetve, viszont amint az anyag belekerül a zsemlebe, onnantol az egy Negerkussbrötchen.:D Ez egy tipikus retro iskolai tizorai, amit regen a sulibüfekben lehetett kapni, ezzel manapsag igy zsemlestül kereskedelmi forgalomban baromi ritkan talalkozni szerencsere. Az arlistan mindenesetre Schokokussbrötchen allna, semmi esetre sem Negerkussbrötchen, viszont ez utobbit nehezen lehet kiiktatni a hetköznapi nyelvhasznalatbol.

Khátá Bé 2017.10.23. 14:06:11

@Tourmand: na igen, a dán verzio elvezhetöbben hangzik:D
süti beállítások módosítása