Tourmand

Így nézett volna ki Messi és Ronaldo közös vacsorája

2019. november 18. - Annamária Fördős

Talán még mindenki emlékszik a szeptember eleji hírre: Cristiano Ronaldo (focirezisztenseknek parafrazálva: portugál amorózó, a világ egyik legjobb focistája),  kvázi vacsorarandira hívta Lionel Messit (a világ másik legjobb focistája, argentín mintaapuka), miután egymás mellé ültették őket a gálázással egybekötött Bajnokok Ligája sorsoláson. A közel megegyező díjhalmot összefocizó sportolók rivalizásáról még Wikipedia szócikk is született, tehát méltan remélhette az erre kiváncsi közönség, hogy hamarosan nyilvános összeborulásról készült fotókat görgethetünk végig reggel munkába menet. Erre a hírre ugrott rá Vilnius polgármestere, Remigijus Šimašius, aki egyből le is foglalt 10 asztalt a városában arra az esetre, ha a belengetettt csúcstalálkozóra a portugál-litván Eb-selejtező után kerülne sor. A közös északi vacsora nem valósult meg sajnos a polgármester jófej marketinghúzása ellenére, így betelejesületlenül maradt a rajongók álma az egymás Aranylabdáit gyengéden polírozó focistákról. De Messi és Ronaldo is elszalasztotta a lehetőséget, hogy végigegye a progresszív balti konyha egyik legmenőbb menüsorát, az egyik legjobb vilniusi belvárosi étteremben, a Sweet Rootban.

sweet_root2.jpg

Nem kellett sokáig győzködni, amikor Melinda barátném felvetette, hogy balti körútra menjünk a legközelebbi finn látogatásán. Már régóta figyeltem a csendes balti gasztroforradalmat, az ismerős kontinentális hozzávalókból készült, de letisztult skandináv stílusban tálalt fogásait, úgyhogy miután megvoltak a busz- komp és repjegyek, az éttermeket is lefoglaltam. Egy benézett dátum miatt az első estére pedig szóló programként a Sweet Rootba foglaltam asztalt, és milyen jól tettem!

Manapság már nem lehet megúszni egy fine dining vacsorát sem interaktív körítés nélkül, és az asztalomra kikészített ceruzából és listából már egyből tudtam, hogy a Sweet Rootban sem hagynak majd magamra a gondolataimmal. A pincérem felvezetéséből úgy tűnt, hogy az enigmai vonalat követik: nem árulják el a fogások hozzávalóit, azokat az elém kikészített listán kell majd megtalálnom, és kihúznom. A vacsora végeztével pedig elküldik a helyes válaszokat emailben. Ez a megoldás annyival humánusabb a barcelonai változatnál, hogy legalább azt tudom, hogy tengeriuborka bél és nyúlagy nem került a hozzávalók közé.

Míg felkészültem a vizsgahelyzetre - elvégre illene minden hozzávalót eltalálnom - meg is érkezett az első fogás, amit a vacsora legfontosabbjaként harangoztak be: helyben készült kovászos kenyér és vaj, és ezzel már kettővel kevesebb hozzávalóból kell kiválasztanom a következő vacsoraelem hozzávalóit. Menni fog ez!

A sikersorozat pedig folytatódott, egy vasfüggöny mögött született, de északon felnőtté vált gasztronautának nem okoz komolyabb fejtörést sem a disznósajt, vagy a kvasz, de a csalán és a bodza is visszaköszönő eleme a szezonális kínálatnak. Tehát a vacsora nem kifejezetten a hozzávalói miatt vált emlékezetessé, számomra a kreatív és leleményes tálalás volt az étterem erőssége.

sweet_root_6.jpg

A legemlékezetesebb étel, a nekem harcsamentesen elkészített juhsajtkrém volt, ami meghökkentő módon, egy átlátszó karalábépergamennel érkezett. Ha nem sikerült volna meggyűlölnöm teljes szívemből a menzás karalábélevest 6 éven keresztül, akkor valószínőleg ezen a fogáson véreztem volna el a kihuzogatós játékban. Azóta szerencsére rájöttem, hogy nem a karalábé a nemezisem, hanem általában a rántott leves bármilyen formája, amit a konyhás nénik feltálaltak nekünk.

De ezt is erős fogás követte. A Litvánia déli részén letelepedett krími karaiták (egy türk eredetű népcsoport, ami a zsidó vallás egyik ágát követte) egyik legismertebb ételét, a kibinait. Az olajban sült töltött batyuk tradicionális hagymás tölteléket kaptak,  amit hangyákkal nomásítottak, és tökéletes jus-vel tálaltak.

sweet_root9.jpg

A desszertekben is a helyi kínálat dominált: bogyós gyümölcsöket, epret, málnát, elegyítettek bodzával, és citrom mentával, amit a mostanság mindenhol visszaköszönő, tejparféval rántottak össze. Színes nyári mutatvány, de én utolsó fogásnak a tartalmasabb verziókat preferálom, úgyhogy hangyányit csalódottan indultam neki a vilniusi éjszakának, a karcsúra sikeredett lezárás után.

Az ajtóban toporogva, gyanúsan kedélyesen, mosolyogva álltak nekem sorfalat a pincérek kifelémenet. Átfutott egy pillanatra az agyamon, hogy nincs vége az estének, de természetesen nem fognak meleg baráti öleléssel utamra engedni, ahhoz túlságosan is északra vagyunk. Majd miután felvettem a kabátom, kezembe nyomtak egy frissen sült, meleg  édes ostyát, ami valljuk be, bármikor lenyomja a legcifrább interaktív vacsorázást is, és a tejparféért is kárpótolt. És ez csak a 2. legjobb vacsorám volt a litván fővárosban, a legjobbról majd egy későbbi posztban mesélek. 

Kövess Facebookon, ha érdekel éppen mely elemi gasztronómiai kérdések foglalkoztatnak, vagy ha szeretnéd tudni megint mivel rukkoltak elő a finnek a sáskalisztes kenyér és kátrányfagyi után. Ha pedig arra vagy kiváncsi, hogy valós időben mi van a tányéromon, akkor nézz rá az Insta-profilomra.

A bejegyzés trackback címe:

https://tourmand.blog.hu/api/trackback/id/tr5114923776

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kőműves Kellemetlen 2019.11.19. 00:21:10

Azért a nevét nem ártana tudni leírni: Cristiano Ronaldo. NEM Christiano, az ugyanis portugálul csrisztiánu lenne kiejtve.

Mellesleg simán nevezhetnéd őt is mintaapukának.

Tengeriuborka-bél kötőjellel, tengeri uborka önmagában külön. Felsorolásban vagy elé nem teszünk vesszőt. Tagmondatok közé viszont kéne.
Az email (kiejtve: email) magyarul egy zománcféle, orvosi nyelvben fogzománc. Amire te gondolsz, az e-mail. Kihúzogatós hosszú ó, kifelé menet két szó.

"visszaköszönő, tejparféval rántottak" - itt vajon mi is indokolja a vesszőt? Ja, hogy semmi?
iradtam - hogy mit tettél?
stb., stb.

Ha már írásban akarsz menőzni, nem kéne esetleg megtanulni írni? 100-as IQ-val már nem jelenthet nehézséget.

Annamária Fördős 2019.11.19. 05:44:34

@Kőműves Kellemetlen:
Cristiano javítva.

Azért milyen rendes tőled, hogy a tartalmas életed mellett, az éjszaka közepén is szakítasz időt az írástudatlanok segítésére.

Kőműves Kellemetlen 2019.11.22. 15:36:43

@Annamária Fördős:
Akkor érek rá. Tudod, van, aki dolgozik is, nem folyton a neten lebzsel.

Kőműves Kellemetlen 2019.11.22. 15:37:14

@Cycmen:
Nyugi, édesanyád meg egy büdös kurva.

Kőműves Kellemetlen 2019.11.22. 15:38:43

@Annamária Fördős:
Mondjuk a többit se lenne hülyeség javítani, vagy esetleg tényleg megtanulni írni.
Az ábécé ismerete ugyanis még nem írástudás, az csak az alap hozzá.

Cycmen 2019.11.23. 09:41:41

@Kőműves Kellemetlen: "Nyugi, édesanyád meg egy büdös kurva."

Erről beszélek majom, mit fölényeskedsz te itt bárkivel is a nyelvtan miatt, ha közben ekkora tulok vagy?

Annamária Fördős 2019.11.23. 10:41:23

@Kőműves Kellemetlen:
Úgy látszik csak nem dolgozol eleget, ha péntek délután még mindig egy számodra abszolút ismeretlen ember ortográfiáján rugózól. Nem cserélnék veled, akkor inkább legyen vállalhatatlan a központozásom.

Egy nyelv betűkészletének sorrendbe helyezése pedig nem alap semmirre, de azért köszönöm a tanácsot.

Annamária Fördős 2019.11.23. 10:49:22

@Cycmen: Majd felnő, és rájön, hogy tahósággal nem jut messzire az életben. De a tízpontos helyesírásával sem.

Kőműves Kellemetlen 2019.11.26. 19:58:01

@Cycmen:
Mondtam már, hogy édesanyád meg egy büdös kurva?

@Annamária Fördős:
Na ja, mert te olyan kurva messzire jutottál...
Itt kellett volna röhögni?

Cycmen 2019.11.26. 20:17:49

@Kőműves Kellemetlen: Te valamit szemmel láthatóan valamit nagyon kompenzálsz! :D
süti beállítások módosítása