Tourmand

A 2018-as év finn gasztrotrendjei

2018. december 07. - Annamária Fördős

Megint eltelt egy év a távoli északon, és a finn termékfejlesztők idén sem kímélték a kitömött zsebű, de megkérdőjelezhető ízléssel rendelkező helyi vásárlóközönséget. Azt hittem, hogy a tavalyi év után végre leszoknak az LSD mikroadagolásától a R&D központokban, de úgy néz ki, hogy idén inkább emelték a dózisokat, mert még elborultabb ötletekkel rukkoltak elő az élelmiszermérnökök és gasztronómusok, a tavalyi tücsökkenyér és sörcsipsz után.

Vajon milyen kollektív trauma érhette a finn népet, hogy ilyen  ételekkel szabotálják magukat. Szigorúan csak étkezés előtt ajánlom a lista végiglapozását! 

2593-eat19_b-jpg.jpg

A bizarrja

Kezdjük egyből az 'ezt hogy a fenébe engedélyezték a hatóságok' kategóriával. Október elején egyszerre két bizarr eseményre is kaptam meghívást. Az elsőn emberhús ízű hamburgerrel kínáltak, a másikon pedig rovarból főzött rameneket kellett volna végigennem.

A kannibalizmusra biztató rendezvény egy sorozat promóciójára készült, de nekem igy is kicsit erősnek tűnt a hozza készült kampányanyag, amiben hirhedt kannibáloktól idéztek recepteket és elkészítési javaslatokat. Ugyan az apróbetűs részben megjegyezték, hogy a rendezvényen nem szolgálnak majd fel emberhúst,  a dekorációval ennek ellenére igyekeztek a cannibal corpse-os lemezboritók látványvilágát megidézni. Na de ha jó a burger, akkor az ízléstelenség fölött elsiklottam volna, de sajnos JLo egykori szakácsa csak egy gyengus burger king-es színvonalat ütött meg a száraz es hideg hamburgereivel.

pixlr_20181016145327898.jpg

 A tücsökramenhez pedig egyenesen Japánból szállították a séfet, aki fontosnak találta kiemelni, hogy csak szezonális helyileg tenyésztett tücskökkel dolgozik. Mintha csak a rovarok mostoha tartási körülményei miatt mindanék nemet az ajánlatra. A több kilónyi ízeltlabúból főzött alaplé pedig a tintahalhoz hasonlító aromájú levest eredményez. Inkább maradtam a vegáb miso ramenemnél. 

sirkkakeitto.jpgForrás

A tücsökevésbe pedig már annyira belejöttek a helsinkiek, hogy a fagyasztott árus szekcióból is pislognak rám az átlátszó csomagolásba bújtatott példányok. Annyira mainstream dolog a rovarevés, hogy a helyi boltlánc is külön oldalt nyitott a tücskös recepteknek az oldalán. Ehhez a trendhez még nem nőttem fel, úgy érzem , és ha rajtam múlik, talán már nem is fogok.

Sajtos kávé

Igazából nem újdonság a frissen készült sajtkockákkal felszolgált kovbojkávé északon, a svédeknél is előfordul, de valami miatt most kapta fel megint a helyi sajtó. Pár éve még a dekányi vajjal kínált reggeli ital volt az egészségfanatikusok kedvence, de most a sajtos verzió az aktuális Darwin-díj gyanús gasztronómia újítás. A finn leipajuusto, azaz kenyérsajt leginkább a paneerra hasonlit. Formába préselt, grillezett friss sajtféleség, ami nem annyira olvadékony mint az ementáli és társaik. Nem tudom mi lehetett a bajuk a tejjel...

kahvijuusto.JPG

A "0"-s éttermek

A finnekbe már fiatalon belenevelik a környezettudatosságot, az újrahasznosítás bajnokai, óriási paica van a használt cuccokat kínáló botloknak. Ez így is van rendjén. A táplálkozásban is megmutatkozik ez a hozzáállás, a tavalyi gasztroújításos listámra is felkerültek a különböző helyi fejlesztésű húspótló készítmények. A legújabb jelenség a piacon pedig a 'nullás' éttermek megjelenése. Olyan fine dining létesítmények, akik minimaluzálják a működésük során termelt hulladékot, a hozzávalóik nagy része helyi termék, és sok esetben maguk termesztik egy részüket az étteremben Az Ultimo például csak sajáttmárkás tücsköt és gombát használ. 

Ha mindig is Giger látványvilágától indult be a nyálelválasztásod, akkor Helsinki legújabb éttermét neked találták ki. Az étterem bemutatkozója előbb hasonlít egy földönkívülikaszabolós sci-fi előzetesére mint egy finde dining vacsorainvitációra.

Igazábol támogatom ezt a kezdeményezést, de a finn hozzávalók listája meglehetősen szegényes, főleg télen. Továbbá sokszor az az érzése támad az egyszeri vacsoravendégnek, hogy az ízek csak sokszor harmadlagos szempontot jelentenek a séfeknek, és a sokkolás és környezetvédelem áll náluk az első helyen. Ha meg szeretnénk menteni a Földet az enyészettől, inkább főzzünk otthon, a vacsora pedig nem attól lesz emlékezetes, ha a rovargyűtjeményünket mutatjuk be a tányéron.

A fura ízű fagyik még mindig vezetnek

Azt hittem, hogy a kátrány- és fenyő ízű fagyi után végre újra divatba jönnek a hagyományos finn ízek. A számításom be is jött, de nem úgy ahogy szerettem volna. Először is valaki árulja el nekem, hogy miért novemberben kell előrukkolni a legújabb fagylaltízekkel? Hol voltak az ízforradalmárok mondjuk a júniusi 20 fokban, amikor igazán jól esett volna egy gombóc fagylalt. Másrészt tényleg nem maradt már más hozzávaló az össznemzeti kamrában, mint kéksajt, gomba és medvecukor? Nem viccelek, az idei év ízújdonsága a vargányás - karamellás, és kéksajtos medvecukros fagyi. De a gyártóknál a pont, mindkettőből vittem haza, viszont újratölteni nem fogom a fagyasztóm egyikkel sem.

fagyifinn.jpg

lyen felhozatal után kíváncsi lennék, hogty lehet-e még fokozni a jelenlegi kínálatot. Mindenesetre izgatottan nézek 2019 elébe. Ti melyik gasztronómiai csodát probálnátok ki legszívesebben?

Kövess Facebookon, ha érdekel éppen mely elemi gasztronómiai kérdések foglalkoztatnak, vagy ha szeretnéd tudni megint mivel rukkoltak elő a finnek a sáskalisztes kenyér és kátrányfagyi után. Ha pedig arra vagy kiváncsi, hogy valós időben mi van a tányéromon, akkor nézz rá az Insta-profilomra,

A bejegyzés trackback címe:

https://tourmand.blog.hu/api/trackback/id/tr7414281497

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása