Engem nagyon tud gyötörni a honvágy, de nálam ez többnyire a kakaóscsiga - gulyásleves kombó utáni sóvárgásra korlátozódik. A kollégák már felismerik ezt az állapotot. Ebédidő környékén szenvtelenül kanalazom a levesem, és éppen egy galériát lapozok végig tojásos nokedliről. Hitetlenkedve végighallgatják hogy mi is igazából a zsíroskenyér, és van élő ember a Földön, akinek ez a húsipari melléktermék hiányozhat. Mivel sertészsír legközelebb Svédországban kapható, és a finn marhának hal íze van, ezért sajnos a rántás és pörköltalap iránti határtalan szerelmem nem teljesedhet be, a távkapcsolatunk a család által átküldött fényképekre korlátozódik csupán.
Valami lehet a levegőben, ugyanis egyik reggel szürcsölő, cuppogó hangokra ébredtem. Mellettem a takaró alatt marhacsontvelőt szívószállal fogyasztó, foghíjasan mosolygó emberekről nézegettek éppen videót. Mivel Helsinkiben éppen annyi jó indonéz étterem van mit felvállalható magyar, ezért együttérző sorstárként felajánlottam a szolgálataimat. Majd én orvoslom az indonéz ételek elérhetetlenségéből adódó szerotoninhiányt. A Gili szigetek egyikén már elvégeztem egy indonéz konyha gyorstalpalót pár hónapja, így magabiztosan ígértem meg, hogy bármit megfőzök. A beszélgetés ezek után valahogy így zajlott:
- Bármit megfőzöl?
- Bármit!
- Akkor marhabelsőség levest ennék.
- Mit szólnál egy csirkés sárga curryhez?
- Inkább akkor egy halfejcurryt kérek.
- És egy csirkés sárga curryhez mit szólnál?
- Marhatöpörtyű?
- Csirkés sárga curry?
- Csirkés sárga curry.
Szerencsére csirkés sárga curryben egyeztünk meg, mert egyébként semmi kedvem nem volt húsipari melléktermékekből vacsorát főzni.
Hozzávalók:
- 500 g csirkemell
- 1,5 dl kókusztej
- 1,5 dl víz
- 1 thai citromfű
- 1 szál répa karikázva
- maréknyi zöldbab
- 1 evőkanál étolaj
- só
- a currypasztához ( 2 gerezd fokhagyma, 1 salotta, 2 csili, 15 g pálmacukor vagy barnacukor, fél hüvelykujjnyi gyömbér, fél hüvelykujjnyi galanga, fél hüvelykujjnyi kurkuma, 1 teáskanál koriander mag, fél teáskanál egész fehérbors, 1 szem makadámdió)
Elkészítés:
A curry pasztához a hozzávalókat simára turmixoljuk a víz felével.
A felhevített olajon alacsony lángon 7 percig kavargatjuk a pasztát a felezett citromfűvel.
Hozzáadjuk a csirkét, és megvárjuk míg minden oldalán fehérre vált. Nem pirítjuk, színt nem kell kapnia.
Hozzáöntjük a víz, kókusztej keverékét, és hozzáadjuk a zöldségeket.
Még 7 perc főzés után készen is van. Főtt rizzsel fogyasztandó.
Sajnos Gili Air-féle csirkés sárga curry pedig épp annyira javított a helyzeten, mint a finn marhából készült gulyásleves. Azt hiszem eljött az idő repjegyet váltani Jakartába, az indulásig pedig majd füldugóval alszom.