Tourmand

Barátság extrákkal a konyhában 1. rész - Irán

2017. október 30. - Tourmand

Van egy abszolút nem píszí főzés-szex analógiám, amit szerintem nagyon sok egyedül élő, de enni szerető sorstársam is ismerhet. "Magadnak is meg tudod oldani, de sokkal jobb, ha más csinálja." Sok magyarázatot nem igényel, mindenki tudja, hogy még a parizeres zsemle is finomabb, ha valaki más dobja össze. Az otthonról való elköltözés után  mindenkinél eljön egyszer az az idő, mikor ráun a saját készítésű házikoszt végtelenített monotonitására. Gondolom ismerős a helyzet, mikor már arra sem veszed a fáradtságot, hogy a kitálald a vietnámi zacskós levest magadnak egy tányérra. Legalább kevesebbet kell mosogatni. Végül már azt is sikerült kifejleszteni hogyan lehet minimalizálni az edényhasználatot. Én még csak az egyserpenyős pasta amatricianaig jutottam el, de vallotta már be közeli ismerős, hogy a teavíz és főtt tojás is egy lábasban készül nála. Azóta egyrészt mindig kávét kérek náluk, másrészt feküdtem már én is hanyatt a kanapén a lábast a dekoltázsomon pihentetve, és lapátoltam magamba a zacskós sajtos makarónit egy kis cukkinival megküldve, hogy legalább az önbecsülésemből megmaradjon egy leheletnyi a finesset még nyomokban sem tartalmazó vacsorám végére. Ennek az önmarcangolásnak egy péntek esti nemzetközi baráti mozizás vetett véget, aminek levezetéseként bedobtam a magunkra főzés témát, és kiderült, hogy nem én vagyok az egyetlen, aki ki van éhezve egy jó kis tunkolós házi kosztra, aminek az elkészítéséhez semmi közünk. Miután mindenki őszintén bevallotta, hogy éppen mire vágyik, a baráti mozizást egyikünk lakására helyeztük át, és kielégítettük egymás elfofojtott kulináris vágyait, és hetente legalább egyszer megismételtük az eseményt. Ezzel pedig a barátság extrákkal teljesen új értelmezést nyert.

nader.jpg

Nader Iránból költözött Finnországba, és ő volt az első itteni olyan barátom, akivel órákig tudtunk ételekről és főzésről beszélgetni. Hiába voltunk természetben, és világnézetben is tűz és víz, gasztronómia terén teljesen megegyezett a véleményünk. Habár már két éve Svédországba költözött a PhD-je miatt, még a mai napig kapok az anyukája szárított gyömőlcséből, és a reptéri préselt kashkból. Titokban alig várom, hogy Nader minél előbb találjon magának egy feleséget, hogy végre végigehessek egy teljes iráni eskövői menüsort.

Nader kívánsága szerint többször ettünk ash reshteht, és kashk e badamjant, de saját bevallása szerint az abgoosht hiányzott neki a legjobban otthonról. Ugyan a hozzávalók alapján egy kiadós babgulyáshoz hasonlítható, a főzési menete különbözik attól, amit a pörköltfőző énem ösztönösen használna. Ha a hideg közeledtével te is inkább levest ennél, vagy csak meglepnéd a hazai kosztra kiéhezett iráni barátaidat, akkor ajánlom figyelmetekbe Nader abgoosht receptjét.

Abgoosht hozzávalók:

350 g száraz csicseriborsó egy éjszakára beáztatva

80 g száraz bab szintén beáztatva

kilónyi báránylapocka nagy kockákra vágva

2 nagy fej vöröshagyma aprítva

2 fej fokhagyma szétzúzva

1 teáskanál kurkuma

3 evőkanál sürített paradicsom

3 evőkanál étolaj

fél teáskanál curry

fél teáskanál őrölt fahéj (én egy rúd egészet használtam)

3 nagy krumpli kockázva

3 l víz

só ízlés szerint

Elkészítés:

A húst, hagymát, fokhagymát és a kurkumát feltesszük a vízzel együtt forralásig főni. 5 perc forralás után levesszük közepesre a lángot, leszedjük a habot a tetejéről. Leszűrjük a babot és csicseriborsót és a húshoz adjuk. Minimum két órán keresztül főzzük, hogy a hús megpuhuljon, majd hozzáadjuk a sót, illetve az olajon megfuttatott paradicsompürét és fűszereket. Ezután mehet bele a krumpli Ha megpuhult a burgonya, el is készült az abgooshtunk. Még egy kis extra őrölt fahéj mehet a tetejére tálaláskor. Én friss lepénykenyérrel szervíroztam, de  friss cikkekre vágott vöröshagyma, vagy savanyított zöldség jár Iránban hozzá.

img-20171026-wa0003.jpg

Mivel a házikosztra kiéhezett csapat teljesen nemzetközi volt, ezért sikerült több receptet is begyűjtenem, illetve rajtam kívül legalább 4-en már tudnak valamirevaló gulyáslevest is főzni. Ti mit főzetnétek magatoknak az ismerőseitekkel egy ilyen összejövetelen. Anyukátok, nagyitok melyik főztje hiányzik nektek a legjobban?

A bejegyzés trackback címe:

https://tourmand.blog.hu/api/trackback/id/tr7812684443

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása