Tourmand

Kötelező párizsi zarándokhelyek a francia cukrászat szerelmeseinek

2017. december 11. - Tourmand

Párizsban úgy érik egymást a jobbnál jobb cukrászdák, mint kebabosok a Nagykörúton, így könnyen el lehet veszni a végtelennek tűnő kínálatban. Jó hír azoknak, akik nem tájékozottak a kortárs francia cukrászatban, hogy előzetes terepismeret nélkül is nagy valószínűséggel jó minőségű terméket kapunk, bárhova térünk is be egy kis bűnözésre. Aki viszont szeretné díjnyertes cukrászok szemetgyönyörködtető vagy éppen meghökkentő, de mindenképp mennyei süteményeit megkóstolni, azok az alábbi helyeken nézelődhetnek.

1. Hugues Pouget - Hugo & Victor

Először Tokióban, találkoztam ezzel a cukrászattal, és Szöulban is belefutottam egy boltba, de nem próbáltam ki a süteményeiket. Mikor már harmadjára jött szembe az egyik üzletük, nem tudtam zamatpróba nélkül elhaladni mellette, és milyen jól tettem! A citromos, illetve a csokoládés-tonkababos piteszeletek ellenállhatatlanok voltak, ha nem lett volna a szálloda olyan messze a bolttól, akkor biztos hogy visszamentem volna a kínálat többi darabjáért is.

2. Cedric Grolet - Le Meurice

Aki kicsit is jártas a gasztronómiában, már találkozott Cedric Grolet desszertjeivel, aki viszont nem követi a legújabb trendeket, az is biztos látta már a legismertebb alkotását, amit a Rubik-kocka ihletett. Nála semmi sem az aminek látszik, a frissen szedett harmatos gyümölcsökre hasonlító kreációi valójában töltött és festett fehércsokoládé vázak. Karrierjét a híres Fauchonnál kezdte, ahol több évig dolgozott együtt a kortárs francia cukrászat nagyágyuival. Majd Alain Ducasse csapatába váltott, és a Le Maurice-ban folytatta a cukrászművészetét. Tipp párizsi villámlátogatáshoz: Akiknek nincs ideje végigenni a két Michelin-csillagos étterem menüjét, azok a hotel másik éttermében, a Le Dalíban is gyönyörködhetnek Cedric desszertjeiben, amit az ötórai tea mellé kínálnak.

,

3. Christophe Adam - L'éclair de génie

Többször kikiáltották már az éclairt az új macaronnak, az egzotikusan díszített külső, és variálható ízesítés valóban sokat dobott a sütemény ázsióján. A műfajt Christophe Adam gondolta tovább, és állt elő szemzsibbasztó kreációkkal. Mint sokan az élcukrászok közül, ő is Fauchonnál kezdte a pályát, és többek között Pierre Hermével is dolgozott együtt. Süteményeit Párizs több pontján is beszerezhetjük, nekem a Galerie Lafayette-re esett a választásom.

4. Pierre Hermé

Kétségkívül a legismertebb cukrász a listán, aki a macaronjaival elérte, hogy az egyik legbefolyásosabb embernek válassza Vanity Fair, a Vogue-tól pedig a visszafogott "sütemények Picassója" eposzi jelzőt is megkapta. Macaronjai a legvadabb ízpárosításban készülnek, a legkeresetebb az Ispahan, ami licsi, rózsa és málna ízesítésű, de ottjártamkor beválogattam a kaviár-dió, és szarvasgomba variációkat is a díszdobozomba. Ha csak egy ajándék fér bele a kézipoggyászunkba, akkor mindenképp erre essen a választás egy csomag Pont l’Eveque helyett, ami a háromórás repülőút után olyan kipárolgásokat eredményezett, hogy a reptéri buszon 3 sornyi kínos űrt és magányt kaptam a jegyem mellé.

5. Claire Damon - Des Gâteaux et du Pain

Az egyetlen hölgy a listámon a legismertebb macaronistáknál, Pierre Herménél és a Laduréenál kezdte a pályafutását, majd a karrierjét luxusszállodákban folytatta, így többek között a legendás Plaza Athénéeben is dolgozott. Már gyerekkorában saját boltról álmodozott, és 2006-ban meg is nyitotta az első Des Gâteaux et du Paint. Habár a kitüntetések, tv-showk elkerülték, az utam során megkóstolt sütemények közül a Kashmir nevű sáfrányos, vaníliahabos, mandulástésztájú desszertje bizonyult a legkiválóbbnak . A boltok nyitvatartását guglizza meg mindenki előre, nehogy úgy járjon, mint én, aki egy sikertelen keddi látogatás után egy szerda délelőtti két bőrönddel megtett vásárlást is be kellett iktatnom, közvetlenül a reptéri transzfer előtt.

6. Cyril Lignac

Hazájában az egyik legismertebb cukrászmester, több mint 40 szakácskönyv szerzője, többek között a híres 3 Michelin-csillagos séf, Alain Passard éttermében is dolgozott évekig, amíg meg nem nyitotta saját éttermét, a Le Quinzième. A ma már ugyancsak csillagos étterem mellett több cukrászdája is van Párizsban. A legszemrevalóbb alkotása, az Eqionoxe vaníliás, karamellás süteménye tökéletes lezárása az Eiffel-torony meglátogatásának.

 

Ugyan nekem 72 órám volt, hogy letudjam a cukrászati bakancslistámat, mivel a boltok nagy része egy kerületben található, vagy egymástól csak néhány metrómegállóra vannak, ezért akár egy nap alatt is teljesíthetőek. Ugyan kicsit túlvállaltam magam, úgyhogy az éclairek és macaronok nagy része a kollégáknál landolt, de nem vesztek kárba, még a smirglinyelvű logisztikusunk is repetát követelt. A lenti galériában végignézhető, hogy melyik süteményeket volt szerencsém végigpróbálni, de ez is csak egy szűkösebb merítés, még legalább 3 útra való pite és torta vár kipróbálásra.

A bejegyzés trackback címe:

https://tourmand.blog.hu/api/trackback/id/tr9412967257

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása