Tourmand

5 étkezési szokás amit inkább nem vettem át a finnektől

2018. szeptember 11. - Annamária Fördős

Bármennyire is felkészült vagy rugalmas az ember, a külföldre költözés minden esetben megváltoztatja az ember személyiségét. Ha más nem, az újoncnak vagy hozzá kell gyorsulnia az új ország ritmusához, vagy bele kell lassulnia a hétkoznapokba, de egész új konfliktuskezelési módszereket is meg kell tanulnia ahhoz, hogy ne rohanjon egyből vissza az anyaországba egy közepes fokú idegösszeroppanással. A költözés utáni első szakaszban minden gyönyörőséges és csodálatos mint egy csillámpónifarmon, az idő napos (ha otthon hideg van), vagy éppen kellemesen hűvös (mikor otthon mindenkiről szakad a víz), aztán ez pár hónap után átcsap a homlokegyenest ellenkezőjébe. "Már megint a sófoltokat kell takarítanom a fekete pólomról!", vagy éppenséggel a "Duplaréteg jégeralsó sem védett meg attól hogy jégkockává fagyjon a hátsóm!". Majd végül elülnek a szélsőséges érzelmek, és a személyiségünkhoz mérten adaptálódunk a helyi viszonyokhoz. Mégis lesz olyan jelenség, amire még mindig szemforgatással reagálunk, feltéve ha nem látja senki, mert ugye nem vagyunk bunkó mindent lehúzó expatok. Személy szerint Finnországban az időjáráson és az emberek habitusába már beletörődtem, de ha az ételekről van szó, akkor nagyon komolyan meg kell erőltetnem magam, hogy ne eresszek el egy félhangos, elharapott "normááááális?!?!"-t. Azt már megírtam, hogy milyen korábban elképzelhetelen szokásokat vettem fel, de ha közel hét év az alábbi 5 furcsaság még mindig idegennek tűnik nekem, akkor az már így is marad. Az alábbi 5 étkezési szokás amit inkább nem vettem át az észak esőembereitől, és szerintem nem létezik olyan honfitársam  nem finn, aki az összeset beemelné a saját életébe.

salmiakki2.jpg

1. Vörös áfonya

mustamakkara_paperilla_pieni.jpg

A vargánya és rókagomba mellett épp a vörös áfonyának van szezonja, rengetegen járják szeptemberben az erdőket, hogy begyűjtsék a végtelennek tűnő téli időszakba egy kis színt és ízt csempésző hozzávalókat. A gombákat szárítják, az  áfonyából pedig szörp, és lekvár készül. Mivel ennek a bogyós gyümölcsnek még raklapnyi cukor után is elég fanyar íze van, ezért nem a piskótalapot vagy a palacsintát kenik meg vele. Helyette inkább hagyományos finn ételeknek kölcsönöz egy kis méységet, és míg a rénszarvassültnél még kifejezetten élvezhető, addig a gyógyszer már elég biztosan elgurult, amikor a spenótos palacsintára, és a véreshurkára is ezt spriccelik.

2. Medvecukor

salmiakki_980-2-3.jpg

Képzeld el, hogy közel végtelen mennyiségű eper, áfonya és alma áll rendelkezésedre. Pitét, fánkot és kalácsot is tudsz sütni, de te inkább egy kanálnyi ammóniumom-kloridot ennél, amit többek között a forrasztópákák forrasztási felületének megtisztításához szoktak alkalmazni. És ha ez magában nem lenne elég, medvecukorhoz  adagolják ezt a szalmiáksónak is nevezett anyagot. Ebben az esetben a nem működik képlet, a két negatív előjelből nem lesz pozitív. Biztos vagyok benne, hogy mindenki a gyermekkorában lapul egy medvecukortraumás történet, nem is értem, hogy engedélyezhetik a finnek ezt az önsorsrontást. Az megvan, hogy túlzott fogyasztása magas vérnyomást okoz, de a szervezet sóháztartását is felboríthatja? Arról nem is beszélve, hogy a túlzott medvecukor fogyasztás az újszülött IQ-ját is negatívan befolyásolja. Ez egyből új síkra helyezi a munkahelyi konfliktusaimat a finn kollégákkal.

3. Kefír, tej és gabonasör

milka_and_kalja.jpg

A dolgozó felnőttek nagy része valamelyik menzán ebédel, aminek kínálatából nem hiányozhat a tej, kefír, és a kotikalja, azaz egy alacsony alkoholtartalmú gabonasör, ami leginkább az orosz kvaszra hasonlít. Nem tudom hogy máshogy működik-e a finnek gyomra, mint a többi halandónak, de ebédre képesek a kefír és gabonasör mellé leküldeni még pár szelet rozskenyeret is, a helyezt pedig akkor válik kritikussá a nyitott, egylégteres irodában, amikor mondjuk finn töltöttkáposzta vagy borsófőzelék van a menün. Még jó, hogy előzetes bejelentés nélkül is dolgozhatok otthonról.

4. Kávé literszámra

37938790_284891658733147_3056817748861517824_n.jpgKávéfetisiszta vagyok, és csak irigykedve olvasom a bejegyzéseket az otthoni fejleménykről: coldbrew, kávé tonikkal, míg nekünk be kellett szerezni egy félszekrényni Rocketet, hogy valami ihatót is szörcsölhessünk reggelente az állott kovbojkávé és a sztárbáksz helyett. A valamirevaló helyek csak akkor nyitnak, amikor én már túlvagyok a napi értekezletek első körén, az irodákban fellelhető kávéfőzőgépek pedig csak folyékony gyomorsavat képesek lefőzni. Igazán kivételes helyzetben vagyunk, ugyanis egsyerre 3 gépünk is van, kapszulás, friss szemes automata és a finn háztartások elengedhetetlen masinája, a Moccamaster. Ebből egyből kettő is van nálunk, tegnap pedig azon kaptam 3 kollégámat, hogy letáboroztak a gépek előtt és szótlanul bámulták a lassan csöpögő kávét. Nem tudtam megfejteni hogy éppen meditálnak vagy imádkoznak, mindenesetre a termék ami ezekből kifolyik emberi fogyasztásra alkalmatlan, főleg ha órákig pihentetik a gépben. A finnek viszont átlagban napi ötöt isznak meg belőle, ami azt is megmagyarázza, hogy hova tűnt az életkedvük.

5. Evés lefekvés előtt

cb0886b1-afa1-4415-b47c-66c9d5883866.jpg

Az étkezések ideje máshogy alakul Finnországban, mint a világon bárhol máshol. Napközben még követik az európai menetrendet, de ezek után változtatnak rajta. A korai, 5, 6 körüli vacsorát követi egy lefekvés előtti leginkább második reggelire hasonlító étkezés joghurttal, gyümölccsel, vagy néhány szelet rozskenyérrel készült szendviccsel. Nem tudom ki hogy van vele, de a teli gyomros alvás nem az én sportom, ha pedig este még falatoznék biztos nem joghurttal, és rozskenyérrel fogok bohóckodni.

Kövess Facebookon, ha érdekel éppen mely elemi gasztronómiai kérdések foglalkoztatnak, vagy ha szeretnéd tudni megint mivel rukkoltak elő a finnek a sáskalisztes kenyér és kátrányfagyi után. Ha pedig arra vagy kiváncsi, hogy valós időben mi van a tányéromon, akkor nézz rá az Insta-profilomra,

A bejegyzés trackback címe:

https://tourmand.blog.hu/api/trackback/id/tr5114220985

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Budapest a kutyaszar városa 2018.09.12. 21:11:50

Na, azért a babgulyás, a fokhagymás kolbász, körömpörkölt, kocsonya és a káposztástészta cukorral .... az se semmi !

korxi 2018.09.12. 22:00:43

@Budapest a kutyaszar városa: Szerintem a babgulyás és még a fokhagymás kolbász is rendben van, mármint nincs bennük semmi extrém, ellentétben a felsorolás többi tagjával.

A káposztástészta cukorral nekem is megvolt gyerekkoromban, többször is és be is jött - annak ellenére, hogy már akkor is tudatában voltam hogy valahol nagyon szürreális a dolog, csak akkor még nem ismertem ezt a szót:)

A medvecukorról ugyanaz a meglátásom mint ami a posztban szerepel. Tudom hogy ízlések és pofonok meg minden, de sosem tudtam elképzelni hogy hús-vér ember azért eszi azt, mert kifejezetten élvezi.

whatisevenworse 2018.09.12. 23:28:58

@korxi: Én a túrós tészta cukorral kombótól kapok agyfaszt. Extrém még: Csülkös-pacal (pláne ha velő is van benne), vese-velő tojással, disznósajt ami hirtelen eszembe jutott

tamask 2018.09.13. 05:01:04

Ezekben semmi extrém nincs. Hasonló szar ízetlen, lekváros húsgombócos, kamucurry kajákat az IKEA is árul. Tehát nem finn sajátosság.

Az ilyen amerikai, csöpögtetett, híg kávét mi négerlábvíznek hívtuk gyerekkorunkban. Nem polkorrekt, de jól kifejezi, hogy körülbelül olyan fekete és kávészerű csak, mintha egy afrikai ember a lábát áztatta volna egy lavór langyos vízbe.
Ebből bármennyit meg lehet inni (hacsak a savanyú íze nem tart vissza), egy erősebb tea jobban pörget.
Én a kávet főleg az ízéért iszom. Úgyhogy az ilyen híg levesek nekem nem jönnek be.

Tourmand 2018.09.13. 05:11:09

@Budapest a kutyaszar városa: a babgulyás és a kolbász a két kedvencem, szóval erről nem fogsz tudni meggyőzni, de ha kocsonyafőzésre utaló jeleket vélek felfedezni otthon, akkor engem napokig nem látnak.

@korxi Eleve nem vagyok rajongója az édes tésztaételeknek. Gyerekkoromban sem ettem már meg a diós tésztát, darás tésztát, mákos tésztát és társait. Azóta is bizarrnak tartom. Kiváncsi lennék egy olasz mit szólna hozzá, ha elétolnám.

@whatisevenworse traumatikus gyerekkorod lehetett :D

A külföldiek a környezetemben a kenyérszalonnát, és nem hiszitek el, de a nokedlit nem értékelik. A nyers szalonnát még megértem, de a nokedlit nem bocsájtom meg nekik.

Kocz · http://madeinchina.kocz.hu 2018.09.13. 07:35:49

A lefekvés előtti kajálás nem kifejezetten finn szokás. Elég sok sportoló "alkalmazza" ugyanis alvás közben regenerálódik a szervezet, akkor termelődik a legtöbb növekedési hormon, ami az izmok újraépítéséhez szükséges. Ha nincs elég tápanyag akkor a regeneráció lassabb lesz, nem lesz megfelelő. Ezért lefekvés előtt magas fehérjetartalmú lassú felszívódású ételeket kell fogyasztani. A gyümölcs pont nem jó mondjuk, de a joghurt és a rozskenyér igen. Én túrót szoktam enni lefekvés előtt :)

midnightcoder2 2018.09.13. 07:43:32

Én kifejezetten kedvelem a tejfölös-cukros túrós tésztát. De pörkölt szalonnával sósan sem rossz. A káposztásat viszont minden formájában utálom. A körömpörkölt, babgulyás, fokhagymás kolbász jöhet, télen a kocsonya is ha jól van elkészítve. A medvecukrot is szeretem, de őszintén szólva évek telnek el mire eszem egyet-egyet. Gyerekkoromban a búcsúban volt néha, szerintem a dologba erősen belejátszhat a nosztalgia is.

midnightcoder2 2018.09.13. 07:44:56

Az viszont nem derült ki a postból, hogy végül is mi a baj a finn kávéval ? Hosszú ? Vagy túl erős ?

Tourmand 2018.09.13. 07:58:36

@midnightcoder2: Gyomorsav ízű zavaros lötty, amit reggel lefőznek, és estig melengetnek. Ízre borzalmas, és egész nap isszák. A legelvetemültebbek zabtejjel.

protézisesh 2018.09.13. 09:45:27

@whatisevenworse: a franciák is csinálnak disznósajtot, fejsajtot. Igaziból csak a németek néznek hülyén, ha belsőséget (májat, vesét, velőt...) eszel. A vesevelő pedig a kedvenc ételem. :)

Boar. 2018.09.13. 13:28:07

Nyaf nyaf...
Nem követtem a munkásságod, ha el is panaszoltad, nem tudom, milyen konfliktusaid voltak a munkatársaiddal de ezen poszt alapján eléggé körvonalazódni látszik, ki megy szembe a forgalommal az autópályán...

Boar. 2018.09.13. 13:30:48

@protézisesh: Nem mellesleg a disznóölés gasztronómiájában elég sok a sváb elem, Ők voltak azok akik semmit nem dobtak el, hurkáink pl. nekik köszönhetőek, a májas is, a disznósajt is...úgyhogy nem értem, mire ez a nagy finnyogás a belsőségekre.
Az osztrák vadászvendégek amúgy nagyon szeretik az őzmájat...amit a magyar vadász inkább a kutyájának ad...

Tourmand 2018.09.13. 13:45:23

@Boar.: A munkatársaimmal többnyire minden rendben. még munka után is összefutunk, ha úgy jön ki a lépés. De míg a finnekkel inkább tollaslabdázni és inni járunk, addig az ázsiai szekcióval vacsorázni.
Valóban kisebbségben vagyok a kulináris preferenciáimmal ebben az országban. Viszont szerintem inkább az "egyél szart, million légy nem tévedhet" esete forog fenn az autópályás hasonlat helyett.

korxi 2018.09.13. 13:46:32

@Boar.: Nem mondta hogy bármilyen konfliktusai lettek volna a munkatársaival, vagy hogy ugyan miért lettek volna.
Hogy Finnországba kivándorolt magyarként miben és milyen értelemben megy szembe az autópályán, és hogy ez miben és mennyiben változott és miben és mennyiben nem változott, az nem csoda hogy körvonalazódni látszik, hiszen erről szól maga a poszt.

Boar. 2018.09.13. 18:39:07

@Tourmand: "Személy szerint Finnországban az időjáráson és az emberek habitusába már beletörődtem,"
Ebből vontam le, hogy nem igazán jössz ki a helybeliekkel, az ottani mentalitással.
De amit a kajákról írtál, az ne haragudj, de valóban szánalmas nyafizás, ezért kár volt...
Ekkora "törést" az is okoz ha országhatáron belül változtatsz lakhelyet vagy beházasodsz egy családba az ország túlsó sarkában.

Tourmand 2018.09.14. 07:16:13

@Boar.: Nyafnyafnyaf. de haragszom.
Igenis vannak olyan napok, amikor nehezen élem meg, hogy nincs jó kávé, és hogy még a csipszet meg a sört is medvecukorral ízesítik. Nem hiszem hogy Hegyeshalomból Kelebiába költözve is ilyesmire kéne felkészülnöm.
Ezeket leszámítva, viszont sok pozitívumot is kaptam Finnországtól kulináris téren, de ez a cikk nem arról szól.

Öngerjesztő Erg 2018.09.14. 09:28:24

A legdurvább a vodkában feloldott szalmiák-cukorka. A kánon szerint Kosenkorva vodkába kell szórni az összedarált Turkish Pepper cukorkát. Az íze pont olyan, mint a recept alapján számít rá az ember..

Tourmand 2018.09.14. 11:10:33

@Öngerjesztő Erg: A medvecukor egyetlen formája, amit értékelni tudok :D Főleg a fagyasztóból.
De a haverok már szóltak, hogy ha lehet inkább mást hozzak legközelebb mutiba.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2018.10.06. 16:43:46

az áfonyalekváros véreshurkát megvédeném azért, akármilyen hülyén is hangzik. Nekem alap kaja, amikor odalátogatok néha.
A salmiakki ügyében viszont semmi többet nem tudok elmondani, mint te, szóval ahhoz tényleg születni kell oda, hogy szeresse valaki.
süti beállítások módosítása