Tourmand

Bevált másnaposság elleni gyógyírek a világ minden tájáról

2017. december 29. - Tourmand

Ha az ember hosszabb-rövidebb ideig él együtt más ország képviselőivel, könnyen megfigyelhet különböző nemzeti sajátosságokat. Majdnem évtizednyi kollégista létem kéretlenül is megteremtette a lehetőségeket egy kiterjedt empirikus kutatáshoz, ami során egyetlen alaptézist mindenképp sikerült felállítanom: egy pálinkázással dúsított éjszaka után a másnaposság mindenkit utolér. Senki sem menekül az acetaldehid szoros öleléséből, ami a májunknak és a túlzott mennyiségű etanol elfogyasztásának köszönhetünk. A bevitt kerítésszaggató écsi mosolygós mennyiségének függvényében aztán indulhat a másnap enyhe diszkomfort érzéssel, de az általam mért spektrum vége, a sikítva hányás is gyakori, ha nem tesszük meg a megfelelő preventív lépéseket (az enyém az aszpirin, liternyi víz, kebab szentháromság lefekvés kidőlés előtt). A katzenjammer kezelése viszont egészen eltérő lehet attól függően, hogy honnan származik az ember. Az ellesett népi gyógyírek közül kiválasztottam azokat, amik nekem is beváltak, és megrövidítették a jólismert tünetegyüttes okozta kínszenvedést. A nagy részükhöz pedig akár még az utolsó pillanatban is beszerezhetők a hozzávalók, még mielőtt egy vödörnyi mimózába  folytanánk a 2017-ben elszenvedett sérelmeinket, vagy éppenséggel megünnepelnénk az elmúlt év sikereit.  

Kenya - Tumbukiza

tumbukiza_1.jpg

Ez az étel valójában akkor mérhetetlen segítség, ha funkcionáló felnőttként kell viselkednünk másnap a fejünkben lüktető  V12-es dízelmotor ellenére, és esetleg még ebédet is kell főzni az otthoniaknak. Mivel 30 felett már egy pénteki lazítós sörrel is sikeresen nevezhetünk a macskajaj bajnokságba, ezért érdemes ennek a kenyai orvosságnak a hozzávalóiból előre betárazni. Krumpli, hagyma, répa, marha és egy kis friss koriander, plusz a főzési technika is pofonegyszerű. Minden hozzávaló mehet a fazékba egyszerre két felkockázott paradicsommal, és még csak julienne-re sem kell vágni a zöldségeket. Mire sikerül eldönteni, hogy melyik Netflix sorozatot nézzétek meg tizedjére, pont el is készül. Aztán elterülhetsz a tv előtt, egy puha pléddel burritóba csavarva, és ha nem remegne a kezed, és köpnél vattát, akkor a dánok minden bizonnyal hyggével jellemeznék ezt a meghitt délutánt.  

Finnország - Lonkero

lonkero.jpg

Voltál már otthon péntek este úgy, hogy semmi kedved nem volt kimozdulni, de még csak a sarki kocsmába sem tudtad volna elvonszolni magad akaraterő hiányában? Vagy kedved ugyan lett volna, csak épp mindenki máson elhatalmasodott a lustaság. Esetleg teljesen leszívta az energiádat a jópofizás, miután a héten már háromszor is úgy értél haza, hogy belebotlottál valamelyik szomszédba a lépcsőházban, és kénytelen voltál odavakkantani nekik egy halk "Moi!"-t, miután minden lehetséges menekülöútvonalat végigpásztáztál, de már túl késő volt az útvonalmódósításhoz. Ilyenkor a finnek hazaérve ledobják a ruháikat, megnézik mi van behűtve a hűtőben, és szépen komótosan álombaisszák magukat. A kalsarikännit (alsógatyás alkoholizálás) annyira tipikus finn program, hogy még saját emojit is kapott. idén Ha pedig szombaton is folytatnánk az eszeveszett partizást, akkor nincs más dolgunk mint még a paplanunk langyos oltalmában lehúzni egy lonkerot, grapefruit ízesítésű alkoholos limonádét, hogy helyrebbillentsük a megzuhant közérzetünket. Többek között ezért is vált a finn fesztiválozók hivatalos reggelijévé.

 

Indonézia - Zöld kókusz és 1 lime leve

13239485_10153781021786725_9190833775878214965_n.jpg

Ez a metódus igazából csak azoknál játszik, akik a földgömb naposabb és melegebb felén nem tudtak mértéket tartani az esti bulizásnál. Mivel 30 fok fölött az ember alapból kiizzad magából mindent, ha másnapossággal fejeljük meg a helyzetet akkor mindenképp a folyadékpótlás a legelső lépés kezelésnél. A zöld kókusz vízében lévő nyomelemek és ásványianyagok segítenek a méregtelenítésben, a lime pedig a gyomornak tesz jót. A Gili-szigeteken ajánlották nekem először ezt az italt, mégpedig ugyanannál a pultnál ahol a tengerparti naplemente után a gombát tolták a családos nyaralók arcába a pultból. Ha valakik, akkor  ezek a helyi dealerek biztos tudják, hogyan lehet feltámadni a tetszhalálból. Tehát nincs más dolgunk, mint egymás után rendelni a lime-os kókuszvizet, és lassacskán magunkhoz is térünk a bársonyos homokos tengerparton. Aztán a lime-ot fel lehet cserélni rummal egy idő után, és indulhat is újra a lusta tengerparti nyaralás napi rutinja.

Dél-Korea - Kongnamulguk (콩나물국)

kongnamul_guk.jpg Ezt a receptet a legdurvább napokra tartogatom, minden esetben alkalmazható, ha folyamatos trauma érte a rendszerem, tehát nem csak másnaposság ellen hatásos fegyver, de egy kétnapos derékszögben eltöltött ételmérgezés után is életmentő tud lenni.  Csak szójababcsíra, egy könnyű, szardellából főzött alaplé, gerezdnyi fokhagyma és szálnyi újhagyma kell bele, de a megkínzott szervezetnek ennyi éppen elég. A szójababcsírában lévő aszparaginsav segít az acetaldehid ecetsavvá való bontásában, ezzel is lerövidítve a lábadozási időt. HA engem kérdeznek, akkor a koreai popzene után ez a leves az ország legnagyobb ajándéka az emberiségnek.

Mivel az én szakterületem a gasztronómiára és azon belül is a csilikészítmények versenyszerű fogyasztására korlátozódik, ezért könnyen lehet, hogy lemaradtam a  legújabb trendekről a másnaposság kezelésének terén. Akinek van szintén bejáratott, apáról fiúra szálló, esetleg ipari kémkedéssel megkaparintott titkos receptje, az zárja már az évet egy kis jótékonykodással, és dobja be a kedvemért a közösbe.

A bejegyzés trackback címe:

https://tourmand.blog.hu/api/trackback/id/tr8313470315

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása