Tourmand

Te hova jársz enni?

2018. június 04. - Annamária Fördős

Pont a héten magyaráztam el a családomnak sokadjára, hogyan szoktam éttermet választani az utazásaimhoz. Ehhez már bevett monológom van, ugyanis nem először kérdezik meg tőlem egy nyaralás után a képeimet végigpörgetve, "Hogy de hát honnan tudtad, hogy ebben a lepukkant krimóban adják a környék legjobb ....-t?". A kipontozott rész tetszőlegesen behelyettesíthető bármelyik helyi specialitással, de a családom a kulinária iránti érdeklődés teljes hiányában, általában csak a  petymegig jut, legyen az a petymeg dimsum, martabak vagy éppen ttokpokki. Tegnap ugyan az okítás elejét még tudták követni a különböző toplistákkal, és étteremkalauzokkal, de amikor a helyiek által sűrűn látogatott kifőzdék és kajáldák felleléséhez elengedhetetlen Instagram-Foursquare-Facebook mélybúvárkodásnak ecsetelésébe kezdtem belemelegedni, már a brazil - horvát sörmeccs tűnt nekik érdekesebbnek.

Már hozzászoktam, hogy nem mindenki gasztronörd a környezetemben, de ettől eltekintve mindenki szívesebben eszik egy megpakolt welcome giroszt mondjuk Cipruson, ahelyett, hogy egy alapos, pálinkával való gyomorfertőtlenítés ellenére  is a fürdőpadlón magzatpózban szenvedve indítsa a nyaralást. A csillagos-sapkás csúcséttermek minőségéért ugyan egy felkészült tesztevőgárda kezeskedik, így az ismert étteremkalauzokban legtöbbször megbízhatunk, de egy hosszúhétvégés fapados városnézés során nem feltétlenül szeretné az átlagturista a költségvetés háromszorosát kifizetni egy vacsora kedvéért. Ilyenkor többnyire a szálláshoz legközelebb eső kajáldák közül választunk, amik közül ugyan kis odafigyeléssel ki lehet szűrni a pofátlanul lehúzós helyeket, de így is bele lehet futni zöldhúsos, vagy parizerpizzás horrorsztorikba. Ezeket pedig csak úgy lehet a legbiztosabb módon kivédeni, ha egy helyi lakos osztja meg velünk a kedvenc helyeit. Ha pedig valamelyik külföldre tévedt magyar barátom ez a helyi lakos, annak még inkább örülök, mivel aki szintén kenyérszalonnán és mákosgubán nőtt fel, az jobban meg tudja majd saccolni, hogy a regionálsi finomságok megismerésénél a siu yuknál, a kantonéz ropogós malaccsászárnál, vagy az izlandi sviðnél, az egész főtt birkafejnél húzom-e majd meg a határt.

Ugyan nincs listám a külföldön élő magyar gourmandokról, de a Google Analytics segítségével nagyjából be tudom lőni honnan vannak visszatérő olvasóim, és büszkeségemre, a földgömb nagy részét simán lefeditek.

tourmandworld.jpg

Az olvasótrendjeimet böngészve pedig feltűnt, hogy a legtöbben ugyan Budapestről olvastok, de a top20-ba belefért számos külföldi város, így London, Bécs de még München is. Az is meglepett, hogy Szöulból többen olvasnak mint Nagykátáról és Hegyeshalomról egybevéve, ami valószínűleg a nagy számok törvényeinek érdeme, de poszterként így is felettébb szórakoztató.  

Mivel  a Tourmandot is olvassátok, kedves külföldi gourmandok, ezért nagy valószínűséggel a helyi fine dining szcénát is feltérképeztétek már az utolsó passiógyümölcskaviárszemig, de most arra lennék kiváncsi, hogy hova ugrotok be egy tál tantanmenre vagy egy tányér fufura a munkából, iskolából hazafelé menet. Ha van olyan helyi étterem a külföldi lakhelyeden - legyen az kínai gigametropol vagy bolíviai alpakkafarm - ahova rendszeresen be szoktál térni, ha éppen nincs kedved aznap feltenni a paprikáskrumplit, akkor oszd meg velem, hogy kitehessem a blogra. Ezzel is segítheted a kulináris élvezetekre fogékony városnéző, üzletiutas de még a tapasztalt gasztroturista honfitársaid megfelelő élelmezését. Nem utolsósorban pedig rengeteg kutatómunkát is megspórolsz majd a hozzám hasonló előzetes felderítőmunkát végző utazásra készülő foodienak, de személyesen is hasznot húzok majd belőle, mivel a monlógomat is lerövidíthetem majd egy mondatra: "Mert az asztanai olvasóm ajánlotta."

Úgyhogy kedves távolbaszakadt Tourmand-olvasó, kérlek küldd el nekem a lakóhelyed kedvenc éttermeit, kifőzdéit, kávézóit, sütizőit a tourmandblog@gmail.com -ra, az általad gyakran rendelt kedvencekkel, akár a helyről, ételről készült leírás, fotó, video, GIF, dal, ppt társaságában. Az sem, árt, ha magadról is írsz pár szót, csak hogy tudjuk, hogy nem az ulánbátori khuushuur láncodat próbálod népszerűsíteni. De tudod mit?! Azt a sztorit is szívesen kiteszem, ha megosztod velünk a történeted. 

A bejegyzés trackback címe:

https://tourmand.blog.hu/api/trackback/id/tr713966422

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása