A múlt héten újabb "A világlegleg" listát hoztak nyilvánosságra Varsóban, ami nem rezonált túl jól a dán gasztronómia kiemelkedő alakjával, Christian Puglisivel, a Relæ séfjével és tulajdonosával. Bevallom őszintén, nekem is utána kellett néznem éppen melyik listáról van szó, mivel eddig még nem hallottam a kezdeményezésről. Elvileg szakmabelieg döntenek a sorrendről, amit két mutató alapján állítanak össze: a pontok 70%-a 350 séf, újságíró és blogger értékelése alapján tevődik össze, a maradék 30% pedig a közösségi média visszajelzéséből számítódik, bármit is jelentsen ez.
Na ttt durrant el a séf agya, és kendőzetlenül kifejtette a véleményét egy Instagram posztban, hogy mit gondol az újabb és újabb világlegjobbjai listákról:
... who the hell has the right to judge me or anyone else on a scale with thousands of other cooks that I might have a lot or absolutely nothing in common with...?
Egyrészt találóan kifejti, hogy tényleg már csak a világ legjobban öltözött séfjei listáját nem láttuk még (amit úgyis minden évben Quique Dacosta nyerne), de akár a legjobb séftetoválásokra is kiváncsi lenne egy lista formájában. Milliónyi különböző lista után igazán, miért is ne?'
Elhiszem neki, hogy zavarja, hogy az étterembejárás már nem az ételről, és az élet élvezetéről, egy barátokkal tartalmasan eltöltött estéről szól, hanem a tömegével odazarándokoló kulináris bakancslistát ikszelgető vendégekről. Másrészt viszont ő is a hasonszőrű listáknak köszönheti, hogy elkérhet 200 eurónyi dán koronát egy vacsoráért. Mindemelett van neki egy pizzázója, és egy dán hyggere építkező kávézója és a péksége, szóval, ha nagyon zavarja a hajtás, és az állandó versenyhelyzet, akkor koncentrálhatna a többi, kevésbé emberpróbáló projektjére is. Ja... hogy abban nincs annyi megbecsülés, pénz és hírnév?
Ugyan sokan gratuláltak neki, hogy ilyen sommásan összefoglalta a mostanában elharapódzott listamánia jelenséget, én viszont nem tudom megérteni a panaszkodását, hiszen a Nomában töltött évei után tudnia kellett, hogy mire számíthat egy saját fine-dining étterem nyitásával. Szerintetek is csak PR-szagú hiszti, vagy a sértettség beszél belőle a középmezőnynek számító 69. hely miatt?