Imádom az erjesztett ételeket, minél inkább nefürgyé'le szaga van a fermentációtól, annál inkább kívánom. Hiába van a hal nálam tiltólistán, ez a tartósítási forma még a halszószt is élvezhetővé teszi számomra. Az abszolút kedvencem viszont a koreai konyha legismertebb étele, a kimcshi. Abból is az egész kínai kelből készült, állot, már kellőképpen megsavanyodott verzió. Mivel csak importálva kapható termék Finnországban, ezért elég húzós ára van, illetve egy teljes óra gyaloglásomba telik beszerezni a preferált márkámat. Ennyit ezelőtt csak jófajta füstölt házi sonkáért voltam hajlandó beáldozni. Úgy döntöttem ezért, hogy épp ideje átállni egy sajátmárkás verzióra.
Pont jól jött a koreai kolléganőm, Taeyoung, meghívása egy kimdzsangra, azaz kimcshikészítő-összejövetelre, a Finnországban tanuló koreai diákok szervezésében. A kimcshieltevő-bulikat általában ősszel tartják, de a szövetségnek el kellett vernie a tanévre betervezett költségvetés többletét. Én pedig mivel többéves tapasztalattal rendelkezem ezen a téren, szívesen segédkezem, ha valakit ki kell enni a vagyonából. Továbbá kétszer már befürödtem az egyik legismertebb koreai gasztroblogger, Mangchi, receptjével, gondoltam akkor már megnézem, mit csinálok folyamatosan rosszul, hogy az eltett káposztám mindkét alkalommal megkeseredett.
A helyszínen aztán kiderült, hogy manapság már mindenki készen veszi a kimcshijét Szöulban is. A tapasztalatlanság látszott a receptet idegesen fürkésző koreai szervező felkészültségi szintjén is. Szerencsére volt egy puszani vendégprofesszorunk, aki finomított az előre kiosztott recepten. A buliról készült képek után pedig jön az én magyar ízlésemre szabott verzióm.
Meglehetőleg csípősen, fokhagymásan és sósan szeretem a kimcshimet, úgyhogy ehhez kellett változtatnom egy kicsit az alaprecepten.
Kimcshi 2 főre 2 hónapra, ha csípősen szeretitek
Hozzávalók az áztatáshoz:
2 db nagy kínai kel hosszában negyedelve (vö. alábbi kép)
1 bögre tengeri só
4 l víz
Hozzávalók a kimcshipasztához:
1 pár GUMI- vagy NYLONKESZTYŰ, meg ne próbáld puszta kézzel összedolgozni a hozzávalókat (az ehhez tartozó genezis történet elmesélésétől most eltekintenék)
1 evőkanál ragacsos rizslisztből és 2 dl vízből közepes lángon kása sűrűségűre főzött massza lehűtve
2 dl koreai csilipor (lámáknak 1,5 dl)
3 db vöröshagyma és fél fej fokhagyma pürésítve
1 dl halszósz
1,5 evőkanál kristálycukor
2 db kis répa + ugyanakkora darabka jégcsapretek julienne-re vágva
3 db újhagyma kb 4 cm-es darabkákra vágva.
Elkészítés:
Éjszakára a sós áztatóvízben hagyjuk a kelt, majd reggel leszűrjük, és lecsepegtetjük. Kiterítjük őket konyharuhára, amíg teljesen meg nem száradnak. Akkor végeztünk jó munkát, ha a levelek elvesztették a tartásukat, és csak szomorúan bólogatnak a kezünkben.
A kimcshipasztához tartózó hozzávalókat összekeverjük, kivéve a gumikesztyűt természetesen. A pasztát ezek után beledörzsöljük a levelekbe. Fontos, hogy minden egyes levél között legyen a masszából. Majd ha végeztünk, lezárható dobozba tesszük a kegyedelt neleket negyedelt keleket. A dobozt lezárva estig kint hagyjuk a konyhapulton, majd további 3 napig a hűtőben érleljük. Ekkor szoktam megkóstolni, hogy elég sós-e, majd küldök utána egy keveset a tengeri sóbol, ha szükséges. Az első nap után elég sok víz szivárog még ki a kelből, ez teljesen normális.
Sajnos nem volt friss a csilipaprika amit az ázsiai boltban vettem. Élénkvörösnek kéne lennie, mint a kimdzsangos fotókon, ízre viszont szerencsére nem volt vele probléma. Ha nem férne bele a lezárrható dobozba a teljes adag, akkor akár frissen is elfogyasztható mondjuk posszamhoz. Az adagunk íze két hét után áll majd be, akkor éri el az ideális 4,5 körüli pH értéket. Ezután bármivel párosítható, nálunk nem csak a koreai ételek mellé megy. Ramennel, nasi gorenggel vagy zsíros sült húsokkal is tökéletesen harmonizál. Végül pedig ha nem fogyna el a teljes doboz, mert téged nem indítanak be a hűtődet tartósan megszálló fermentációs kipárolgások, akkor tökéletes alapanyag lesz majd kimcshi ccsigéhez. Ehhez a recept úgy kb. hat hét múlva várható, ha egyáltalán marad még ebből az adag kimcshiből addig.