A héten kitakarítottam a hűtőt, és feltűnt, hogy már 5 perce pakolgatom a flakonokat és tubusokat a konyhapultra, de a polcok fele még mindig üvegcsével van tele. Mindenki tudja rólam, hogy keménymagos csilipaprika ultra vagyok, de engem is meglepett, hogy több mint 30 féle csilikészítmény rejtőzködik a konyhámban. És ezek csak a csilitartalmú szószok, és ételízesítők, a death rain csipsz, nagasaki noodle instant ramen, és napalmi nalle gumicukor fantázianevű termékek és társaik már nem fértek fel a lenti képre.
Ez a mazochista hajlam a családunkban anyai ágon öröklődik. Mai napig anyukám a legnagyob beszállítóm, évente kapom tőle a világ minden tájáról összehordott magokból nevelt paprikákat, de még így is ki kell pótolnom az étrendemet helyi fajtákkal, hogy csillapítsam a rámtörő csiliéhséget. Úgyhogy amint találok valami új szószt a boltban, egyből ki is kell próbálnom. Legtöbbször haza sem érek vele, már a bolt előtt letépem a csomagolást, és belenyalok a flakonba. Van hogy a fele el is fogy mire a kétsaroknyira lévő boltból hazaérek. A kedvenceimet minden nap használom, a következő lista pedig ezeket foglalja össze, a rendezési elv pedig nem feltétlenül a csipősség mértéke nálam.
1. Kocshudzsang
Ez a koreai sűrű, ragacsos állagú csilikrém rizsliszt, árpamaláta és erjesztett szójabab keverékéből készül. A koreai konyha 3 alapízesítőjének egyike a szójababpaszta és szójaszósz mellett. Többféle csípősségi fokozatban kapható, én természetesen mindig a legizzasztóbb verziót keresem a boltokban. A fermentált ételek mindig mélységet adnak a nehezebb ételeknek, úgyhogy húsos egytálételekhez adagolható a fogyasztó kapszaicinfüggőségének mértéke szerint. Pürésítve fokhagymával, szójaszósszal, kevéske cukorral és lime-mal férjfogó BBQ pác készíthető belőle.
Csipi faktor: 3
2. Csípős curry ketchup
A gasztronómia pornója. Mindenki fogyasztja, de senki sem vallaná ezt be nyilvánosan. Egyetemista koromban és tartós kapcsolat nélkül többynire naponta fogyasztottam. A legpáriább gyorsételek elhagyhatatlan kísérője. Nincs az a húsipari hulladék, vagy szójatartalmú virsli, amiből ne lehetne világbajnok currywurstot készíteni a segítségével, és a kedvezőtlen tészta/feltét arányú pizzák is könnyebben abszolhatóvá válnak a használatától.
Csipi faktor: 2
3. Habanero sauce
Ha kivételesen nem ázsiai vagy magyaros ételeket főzök, akkor mindenképp habanero szósz kerül a fazékba. Mivel csak közepesen csípős, ezért másoknak is bátran adagolom, legfeljebb készítek mellé egy kis szójatejet a kevésbé edzett egyedeknek. Természetes élőhelye a csilisbab, burrito, és mindenféle salsa. Majonézzel keverve megszelidíthető, ha már nagyon verejtékeznének a vacsoravendégek.
Csipi faktor: 4
4. Haragos Pista
Az Erős Pistát mindig is csak ételfestéknek használtuk otthon. Az unokatestvérem esküvőjén viszont váratlanul ezt az üvegcsét hozták a húsleves mellé. Először azt hittem, hogy egy fotosoppfailes kópiája az eredetinek, de utánaguglizva kiderült, hogy a termékcsalád agresszívabb tagjával van dolgom. Végre nem csak sópotlásra alkalmas magyar erős paprikakrémmel van dolgom, egy evőkanálnyi tényleg leszakítja a gyanútlan kanalazgató arcát. Egyből 6-ot vettem belőle, és azóta csak ezzel eszem a magyaros leveseket és főzelékeket.
Csipi faktor: 4
5. Akabanga
Ruandában találkoztam ezzel a csiliolajjal, és egyből megszerettem az eddig nem kóstolt csilifajta íze miatt. Az ország legismertebb üzletembere, Sina Gerard, ezzel a termékkel gazdagodott meg. Az egykori pék eleinte útszéli bodegákból árulta a saját recept alapján készült ételízesítőjét, majd a kezdeti sikeren felbuzdulva más termékek gyártásába is belekezdett. Az olajnak két fajtája létezik, olívaolaj és napraforgóolaj alapú. Valószínűleg blaszfémiát követek el vele, de többnyire ázsiai leveseket turbósítok vele.
Csipi faktor: 3
Nálam nem telik el nap csili nélkül. Ha nem utálnám a müzlit a fűrészporállaga miatt, szerintem azt is erősen enném. Sokan okoskodnak bele a tudományomba és beszólnak, hogy minek teszek annyi csilit az ételembe, nem is fogom érezni tőle az ízét. Ez a tábor nem érti, hogy a pizza habanero szósz nélkül, és a melegszendvics csípős Piros Arany nélkül annyira félkész számomra mint másoknak a túrós tészta szalonna nélkül. Továbbá minden különböző fajtájú parikának más íze van, és míg egy habanero furán hatna a nagyi bográcsgulyásában, addig Erős Pista nélkül sokaknak nem is az igazi. Apropó, említettem már, hogy szenvedélyesen szeretem a csilipaprikát? Ha indítanának valahol csilipaprika sommelier képzést, biztos hogy az első évfolyammal végeznék. Ki csatlakozna hozzám?