Tourmand

Ázsia 50 legjobb étterme - itt az idei lista!

2018. március 27. - Tourmand

Nem csak Budapest élvezhette a héten a kulináris világ legnagyobbjainak látogatását, ugyanis Makaóban épp ma leplezték le a San Pellegrino által összeállított Ázsia 50 legjobb éttermének a listáját olyan hires séfvendégek társaságában mint Gaggan Anand vagy André Chiang. Ez a rendezvény a főpróbája a minden évben pár héttel később tartott, a világ legjobb 50 éttermét kihirdető gálavacsorájának, amit idén június 19.-én Bilbaóban tartanak majd.

Mindenki azt várta, hogy kiderüljön, sikerült-e Gaggan Anandnak negyedszerre is begyűjteni a legjobbnak járó címet. És hogy összejött-e neki? Kiderül a hajtás után.

capture_jpgasias23.JPG

Makaó az elmúlt években erősen próbálkozik, hogy felkerüljön a világ gasztronómiai térképére. Elvileg minden adott hozzá, hiszen Szingapúrhoz és Hongkonghoz hasonlóan rengeteg nép konyhája eljutott az országba, amire vissza is nyúlnak. Ugyan nem mindegyik ételük nyerte el a tetszésemet a legutóbbi látogatásom során, de egyetértek a turisztikai hivatalukkal: a kaszinókon túl is van értékelhető turisztikai program náluk. Majd miután a turisztikai hivataln elnöke befejezte az öntömjénezést, először annak az étteremnek a nevét hirdették ki, ami ugyan nem került fel a listára, viszont mindenképp érdemes őket szemmel tartani. Majd az este során további díjakat is kiosztotttak, mint például a legjobb női séf, vagy a legjobb desszertszakács díját. De ezek csak technikai szünetként funkcionáltak, ugyanis az egyéni nyertesek és különdíjasok listáját már hetekkel ezelőtt nyilvánosságra hozták:

Miele One to watch Award: Toyo Eatery (Manila, Fülöp-szigetek)

Best Pastry Chef Award: Nicolas Lambert (Caprice, Hongkong)

Best Female Chef: Bee Satongun (Paste, Bangkok, Thaiföld)

Chef's Choice Award: Yoshihiro Narisawa (Narisawa, Tokió, Japán)

Diners Club Lifetime Award: André Chiang (Raw, Tajpej)

Nem izgatom tovább az olvasóközönséget, tehát a San Pellegrino szerint 10 legjobbnak ítélt étterem a Távol-Keletről idén az alábbiak:

Linkeltem azokat a helyeket, ahol már Tourmand is megfordult, illetve zárójelben pirossal az éttermek tavalyi helyezését is feltüntettem.

 

1.   Gaggan - Bangkok, Thaiföld (1)

2.   Den - Tokió Japán (12)

3.   Florilège - Tokió, Japán (14)

4.   Sühring - Bangkok, Thaiföld (13)

5.   Odette - Szingapúr (9)

6.   Narisawa - Tokió, Japán (6)

7.   Amber - Hongkong Kína (3)

8.   Ultraviolat by Paul Pairet - Sanghaj, Kína (7)

9.   Nihonryori RyuGin - Tokió, Japán (8)

10. Nahm - Bangkok, Thaiföld (5)

Tehát nem jött össze a trónfosztás, negyedszerre is Gaggan Anand vitte el a legjöbb étteremnek járó díjat. De így sem voltunk meglepetések híján, erősen átrendeződött az élmezőny, és nagyon sok favorit, mint az Amber vagy 8 1/2 Otto e Mezzo Bombana lejebb csúszott, hogy új, feltörekvő séfeknek adják át a helyet. Pár év alatt Thaiföldből gasztronagyhatalom lett, de végre Japán is kezd magához térni az elmúlt pár év kajakómájából, a tokiói Florilège egyből a harmadik helyre katapultált a 14.-ről.

Gratulálunk Gaggan Anandnak, és izgatottan várjuk, hogy kiderüljön, hogy megtartja-e a bilbaói díjkiosztón az éttermi világranglista 7. helyét.

gaggan.jpg

A teljes lista pedig már át is lapozható a hivatalos oldalon. Elfogult vagyok, ugyanis szerintem több indonéz étterem is felkerülhetett volna a listára de örülök, hogy egyre magasabbra kúsznak a srí lankai, filippínó és dél-koerai éttermek is, ugyanis ezeknek az országoknak a konyhája közelebb áll a szalonnazsírral és pirospaprikával bélelt szivemhez, mint a japán vagy a kínai ízekkel dobálózó éttermek.

Kövess Facebookon, ha érdekel éppen mely elemi gasztronómiai kérdések foglalkoztatnak, vagy ha szeretnéd tudni megint mivel rukkoltak elő a finnek a sáskalisztes kenyér és kátrányfagyi után. Ha pedig arra vagy kiváncsi, hogy valós időben mi van a tányéromon, akkor nézz rá az Insta-profilomra,

A bejegyzés trackback címe:

https://tourmand.blog.hu/api/trackback/id/tr3013717080

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása