A nagytöbbségnek az indonéz konyháról legfeljebb csak a nasi goreng és a satay jut eszébe, pedig a 260 millió fős ország kulináris kínálata ennél sokkal összetettebb. A mi szittya szívünkben is megforgatja a tőrt az ártatlanul hízelegni próbáló külföldi vendég, mikor a gulash és a magyar konyha közé egyenlőségjelet tesz. Pedig mi csak tízmillióan vagyunk, mégis van nekünk töltöttkáposztánk, lecsónk és lángosunk is, a szilvásgombócról és túrós palacsintáról nem is beszélve. Úgyhogy magunkkal szúrunk ki, ha Indonéziában járva nem merészkedünk a pirított rizsen túlra. Éppen ezért lendületből összegyújtöttem az európai gyomornak még bevehető favoritjaimat, amit bátran ajánlok mindenkinek aki a szigetországba készül, és hozzám hasonlóan szintén kacsazsíros kenyéren és smarnin teljesedett ki a gyermekkori gasztronómiai neveltetése. Az alábbi képen látható ugyancsak ismert ételek mind kimaradtak a felsorolásból hely hiányában, de a maradék legalább annál érdekesebb.
1. Bakso
A kedvenc indonéz levesemet természetesen nem hagyhatom le a listáról, aki olvassa a blogot már találkozhatott vele. Ha valaki Jakartában járna, és már megnézte az éppen aktuális kiállítást a MACAN-ban, semmiképp se hagyja el a környéket anélkül, hogy megkóstolná a Titoti baksot (a Wonogiri outletre kell rákeresni). A legendás hely már 30 éve kínálja a marhacsontból, fokhagymából, makadámdióból és pirított salottából főzött alaplével felöntött csirkés húsgombócait. Én extra samballal és aprított zellerzölddel szeretem a legjobban.
2. Konro
Ez a dél-celebeszi kedvenc leginkább a flinstones-i dínóoldalasokra hasonlít, főleg mikor egy indonéz markolja meg a végét. A grillezett marhaoldalasnak két elkészítési módja terjedt el, a konro makassar sűrű fűszeres lében érkezik, amit a nyersen mérgező kepayang gyümölcs tesz megismételhetelenné. Manapság viszont a lé nélküli válozata, a konro bakar, is elterjedt, amit a leveses verzióban is használt fűszerekkel (szerecsendió, kurkuma, galangál, fahéj, tamarind, citromfű) pácolnak be. Faszénen grillezve veri az összes létező satayt.
3. Rujak
A saláták szerelmesei nem lesznek elragadtatva az indonéz kínálattól. A vietnámi, és thai konyha ismeri a hőkezelés nélkül készített zöldségeket, de a szigetországban ezeket viszont ételbiztonsági okokból minimum blansírozzák. Ez alól egyedül a rujak kivétel, de ez sem zöldségekből, hanem gyümölcsökből készül, amit pálmacukorból, csiliből, tamarindból és pirított földimogyoróból kevert dippel vagy dresszinggel kínálnak. A kedvenc változatomat a Locavore készíti sok vodkával és kevés gyümölccsel, de találkoztam már akaratlanul tengeri alga alapúval (rujak bulung) is sajnos.
4. Martabak (Martabak manis vagy terang bulan)
Minden bűn eredete, a tökéletes desszert. A legjobban annak örülök, hogy a környéken nem lehet kapni, és még én sem találtam meg az optimális receptet hozzá különben egy újszülött rinocérosz bébi méreteivel vetekednék pár hónapon belül. Az erdetileg Malajziából származó vastag palacsinta rengeteg margarinnal készül, és a fedő alatt készresütött tésztátt még félbehajáts előtt meglocsolják egy kisebb kancsónyi vajjal és a sűrített tejjel, de a legmeglepőbb feltét minden bizonnyal a féltömbnyi reszelt sajt. Csak amatőrök kérik csokireszelékkel vagy Nutellával, ne hagyd magad bepalizni, kérd a sima sajtos verziót, és törölgesd bőszen az álladon végigcsordogáló cukros zsírt.
5. Nasi pecel
A gado-gado-t még csak-csak ismerik, de a nasi pecel már kevesebb embernek ismerős. Ez a jávai zöldségétel többynire blansírozott vízispenótból, kasszávalevélből és szójababcsírából készül, amihez egy csípős, fokhagymás, tamarindos földimogyorószószt csapnak hozzá, de az összetevők többynire faluról falura változnak. A legtöbb helyen párolt rizs is kerül mellé, és különböző funky feltéteket lehet hozzá választani az egyszerű sült csirkekaparótól a marinált tempehig. Mindig a rempeyeket, a földimogyorós krékert eszem le róla először, majd haladok a zöldségek felé. De nem csak Jáva szigetén kapható kitűnő nasi pecel, Balin a Nasi Pecel Bu Tinukba kell menni a kéteurós ebédünkért.
Természetesen öt szubjektívan kiválasztott étel egy halat bojkottáló foodie kedvencei közül, közel sem fedi le a teljes indonéz kulináris örökséget, de ezekkel a különboző régiókból összeválogatott fogásokkal nem lehet mellélőni, és tuti nem lóg majd ki egy fél denevérszárny a tányérunkból ha nem akarjuk. Nem utolsósorban ha valaha smalltalkba keverednénk egy világjárta indonézzel, ezekkel az ételekkel mindenképp lekörözzük a Budapestes gulashos próbálkozásait.
Kövess Facebookon, ha érdekel éppen mely elemi gasztronómiai kérdések foglalkoztatnak, vagy ha szeretnéd tudni megint mivel rukkoltak elő a finnek a sáskalisztes kenyér és kátrányfagyi után. Ha pedig arra vagy kiváncsi, hogy valós időben mi van a tányéromon, akkor nézz rá az Insta-profilomra,