Tourmand

3 tekintélyes vínersnicli Bécsben, ha unod a Figlmüllert

2017. augusztus 18. - Tourmand

Épp túl vagyunk egy gyors hazalátogatáson, és a szokásostól eltérően nem Bécsen, hanem Budapesten keresztül közelítettük meg a Kisalföldet, nem kis csalódást okozva ezzel a pesti brigádnak. Ha pedig már van 24 óránk Bécsben, ami a kivett 2 napos szabadság egyetlen barát-, család-, szomszéd bácsi-,   volt évfolyamtárs-, gyerekkori általános iskolás tanító néni- mentes időszaka, akkor úgy döntöttünk, hogy maximálisan kihasználjuk a Bécs nyújtotta kulináris élvezeteket. Mivel az utazótársamnak a békebeli bécsi konyha említésére kiült az arcára a wtf, ezért gondoltam az alapokkal indítunk, ami nem más mint az osztrák konyha ropogós, aranyprézlis fundamentuma, a bécsi szelet.

rántottminden országában szocializálódtam, ezért a barna ételek mindig is a kedvenceim közé tartoztak. Amióta pedig nincsenek vasárnapi családi rántotthúsozások, azóta nem tudok rendszeresen hódolni ennek a szenvedélyemnek. Eddig ugyanis még nem volt olyan lakásom ahol lett volna szagelszívó, a reggel 10-es értekezletre pedig nem szeretnék mekiszagúan beesni. Ezt a feladatot így kénytelen vagyok outcoursingolni, egy bécsi kirándulás pedig különösebb erőfeszítés nélkül megszervezhető egy vínersnicliorgia köré.

Na de miben más egy eredeti bécsi szelet anyud kabátos húsától? Egyrészt, ha a szüleid nem építkeztek kockáról kockára, és nem nyitottak neked svájci bankszámlát, akkor nagy valószínűséggel nem borjúdióból készítették nálatok a rántott húst. Nálunk elég vastagok voltak a szeletek, de akár egy japán tonkatsuból is nagyjából 3 adag jönne ki, mivel maximum 4 mm vastagságúak lehetnek egyenként. A sütéshez pedig kizárólag vajat vagy zsírt lehet használni. Ezzel ki is esik a halmazból a 90-es évekbeli reformkonyha által egészségesebbnek(lol) ítélt napraforgóolajban sült sertéskaraj.

Bécs legismertebb sniclizője a Figlmüller, ami a 70-es évek óta látja el a helyieket és a turistákat ezzel az osztrák specialitással, de ha nem szeretnél egy kínai turistacsoporttól halláskárosodást szenvedni, akkor ajánlok 3 különleges helyet, ahol szintén eredeti Wiener Schnitzelt kapsz majd a krumplisalátád mellé. Mivel a legutolsó beszámolómat leamatőrözték az árak hiánya miatt, ezért most mellékeltem a különböző éttermek schnitzeldíjait. 

1. Plachutas Gasthaus zur Oper - A polgári bécsi szelet

Az 1991-ben a Gault Millaut által az év séfjének választott, Michelin-csillagos Ewald Plachuttát a hagyományos osztrák konyha megújítójának is nevezik. A mostanában úton-útfélen feltűnő Tafelspitzet is ő emelte be a nemzetközi csúcsgasztronómiába. Több étterme is van a városban, mi az operához közeli Plachutas Gasthaus zur Opert céloztuk be. Kényelmes, minden csillogástól mentes polgári konyha, ahol a helyi asztaltársaság mellett megférnek a Singerstrasseból betévedt turisták is. A tetemes méretű bécsi szelethez krumplisalátát kaptunk, amit citromlével savanyítottak, így tökéletesen ellensúlyozta a nem éppen könnyüdös vacsoránkat. Ha a szomszédomban lenne a hely, minden vasárnap itt ücsörögnék ebédidőben.

Ár: 19,70 EUR

schnitzel2.jpg

2. Meierei im Stadtpark - A Bib Gourmand bécsi szelet

A Meirei a világ 10. legjobb éttermének, a kétcsillagos Steirerecknek a kistestvére. A hely különlegesssége, hogy reggelit is szolgálnak fel, amihez 120 sajtból álló kínálat is tartozik. Többnyire osztrák tradicionális ételeket kínálnak modern köntösbe burkolva. Ugyan ezen az utamon nem jutottam el az étterembe, még mindig emlékszem a petrezselymes burgonyával tálalt bécsi szeletemre amit legutóbb rendeltem magamnak ebédre: tökéletesen ress prézlire, és a visszafogottan sózott borjúhúsra. Ha egy smarnit is küldünk utána teljesítettük a k.u.k. gasztrótúra Ferenc József szakaszát, akinek a legenda szerint mindkét étel a kedvencei közé tartozott, olyannyira hogy a császármorzsa róla kapta a császári jelzőt.

Ár: 19,90 EUR - 20,90 EUR (körettől függően)

schnitzel11.jpg

schnitzel10.jpg

3. Hotel Sacher - Rote Bar - A luxus bécsi szelet

Igazából Sacher tortáért érkeztünk a JFK-t, John Lennont és Herbert von Karajant is megvendégelő hotelbe, de bécsi szelet lett az ebédünk vége. A hely a nevét -  Rote Bar -  a rikítóan vörös berendezésről kapta, Dexternek nem sok dolga lenne itt a takarítással, az egészen biztos. Ha az embert nem zsenírozza, hogy Ferenc Jóska és egy véreb figyeli a falatozást a kristálycsillárok alatt, akkor mindenképp érdemes probát tennie az opera melletti étteremmel. De ha sűrű a program, akkor érdemes egy fél óra pluszt számolni az ebédre, ugyanis sorba kell majd állni, hogy beyonces pózokba vágódva fotózhassuk magunkat körül az étterem minden sarkában. A bécsi szelet tisztességes, viszont nem pillangóra nyitva, hanem két adagban szervírozzák. Jár hozzá még joghurtos ubrokasaláta, zöldsaláta, köményes(de minek?!) káposzta és természetesen krumplisaláta. Hogy megtörjék a prézli hirtelensült aranybarnaságát, megszórták egy kis fehér piramissóval a szeleteket, és tüllbecsomagolt félcitromot kaptunk a hús meglocsolásához. Érdemes a desszertlapot is átböngészni, nagyon alaposan összerakott kávés-ribizlis édességet kaptunk a bécsi szelet után.

Ár: 27 EUR

schnitzel8.jpg

A 24 óra alatt elfogyasztott közel kilónyi bécsi szelettel a hátam mögött elmondhatom, hogy bécsi szelet és bécsi szelet között nincs sok különbség. Mivel mindössze 5 összetevőből készül, és pontosan megszabják, hogy mi nevezhető Wiener Schnitzelnek, ezért az általam felkeresett éttermekben egymásra nagyon hasonlító, kitűnő szeletekkel találkoztam. Bárcsak a pörkölttel menne ez ilyen flottul Pesten! Amúgy pedig nyugodtan lehet bombázni tippekkel, amivel bővíthetem a schnitzler listámat.

A bejegyzés trackback címe:

https://tourmand.blog.hu/api/trackback/id/tr6512756822

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása