Az elmúlt időszak utazásain lőtt gasztrofotókat pörgettem végig a minap és feltűnt, hogy bizony számos képről köszön vissza ugyanaz a tányér. Ha léteznek gaszrtronómiai trendek, akkor miért is ne lenne a terítéknek saját divatja. Az viszont valóban meglepett, hogy egymástól több ezer kilométerre lévő éttermekben használják ugyanazokat a designokat. Ugyan sokan rendelnek kifejezetten az étteremre tervezett termékeket, illetve extrémebb micromanagelő séfek maguk is készítenek kerámiákat, de a legtöbb étterem inkább bejáratott műhelyekkel dolgozik. A jó hír pedig az, hogy ha megtetszett az entrée alatti porcelán, akkor nem kell a táskánkba süllyeszteni egy óvatlan pillanatban, hanem kissebb-nagyobb utánajárással, mi is megvásárolhatjuk ezeket. Hogy megkönnyítsem a hobbista ételfotózók, és designgyűjtő olvasók dolgák, összeállítottam a legtrendibb éttermekben használt tányérok listáját, mégpedig beszerzési helyekkel kiegészítve.
Bernardaud (Marchal, Le Bernardin, Guy Savoy)
A Bernardaud céget 1863-ban alapították a francia Limoges-ban. A város Franciaország elsőszámú, és a világ egyik legismertebb porcelénkészítő hubja. Mivel Muszorgszkij munkásságán kívül nem találkoztam még ezzel a névvel, ezért ebben a témában Google-re hagyatkoztam. Ha nem így van, az akkor sem változtat azon a jelenségen, hogy a cégnek a képen is látható Ecume (magyarul hab) terméksora nagyjából minden második étteremlátogatásomnál felbukkant az elmúlt 3 évben. Eric Ripert Instagramján más tányér nagyon meg sem jelenik mostanság. A Franciaországban élőknek csodálatos hír, hogy 100 EUR felett ingyenes a házhozszállítás, amiből pedig pont kijön egy nagy lapostányér. Magyarországhoz legközelebb pedig a bécsi Cuisinárumban szerezhetők be a cég termékei. Ha szeretnél klasszikus francia ételeket úgy tálalni, mint a 3 Michelin-csillagos Guy Savoy, akkor náluk kell nézelődni.
Pandolfi (Eleven Madison Park, Nomad)
A New York-i keramikus és designer nemrég töltötte be a negyvenet, de már a világ minden táján fellelhetők a kerámiái Dubaitól Reykavíkig. Ha ez nem elég kúl teljesítmény, akkor hadd áruljam el, hogy ő szállít be a tavaly a világ legjobb éttermének megválaszott Eleven Madison Parknak is. Állítólag a mai napig kézzel gyártja le az összes darabot, ami a vevőkörének a listája alapján hihetetlen teljesítmény. Egy lapos-mély és kistányér szett már 90 USD-ért beszerezhető, de sajnos csak az Egyesült Államok területére szállítanak, úgyhogy a minimalista monokróm darabokért sajnos a tengerentúlra kell utazni.
Raynaud (French Laundry, Per Se, Maison Pic)
A három generáció óta családi kézben lévő francia cég, szintén a limogesi porcelánmanufaktúrák táborát erősíti. Eleinte ugyan főleg csiricsáré motívumokkal, és vizuálisan rettenetes art déco stílusban dolgoztak, de amióta Thomas Keller is bekapcsolódott a tervezési folyamatba, azóta készítenek letisztult, klasszikus darabokat is. Több európai online boltban is megtalálhatóak a termékeik, a Hommage kollekció tányérjai akár már 42 EUR + 12 EUR szállítási költségért beszerezhető, mondjuk innen.
KH Würtz (Noma, Geranium, Amass, Törst, Fauna)
Ha pedig az érdekel, hogy honnan szerzik be az északi konyha rocksztárjai a glazúros szürke tányérjaikat, akkor nem is kell tovább kereagélned. Az egyik beszállítójuk a jütlandi apa-fia páros Horsens városából. <Hej,Nina!:)> A legtöbb északi fővárosban beszerezhetőek a darabjaik, kivételt képez természetesen Finnország, de Londonban és Berlinben rá lehet lelni Aage és Kasper termékeire. A nagyob tányérok ára 449 DKK, azaz 18500 HUF körül mozog.
Pordamsa (Osteria Francescana, D.O.M., El Celler de Can Roca, egyszóval mindenki)
A végére hagytam a legutóbbi felfedezésemet, ami részemről szerelem volt első látásra. A spanyol Pordamsa cég több mint 35 éve gyárt tányérokat, és a matt, organikus formájú termékeik a világ minden szegletébe eljutottak. Nincs olyan címlapról visszamosolygó séf akit ne fényképeztek volna le tálalás közben a Roca prezentációs tányérjuk fölé görnyedve. Az impozáns Roca sorozat nagyobb darabjai már akár 55 EUR-ért beszerezhetőek, és szállítási költségként sem számolnak fel egy félvesényi vagyont, úgyhogy idén karácsonykor már ebből kanalazom a töltött káposztát reményeim szerint.
Nektek melyik a kedvencetek?
Kövess Facebookon, ha érdekel éppen mely elemi gasztronómiai kérdések foglalkoztatnak, vagy ha szeretnéd tudni megint mivel rukkoltak elő a finnek a sáskalisztes kenyér és kátrányfagyi után. Ha pedig arra vagy kiváncsi, hogy valós időben mi van a tányéromon, akkor nézz rá az Insta-profilomra.