Tourmand

Rabokki (라볶이) - Endorfinbomba vállalhatatlan napokra

2017. augusztus 29. - Tourmand

Habár pacsirta típusú ember vagyok, vannak olyan hétfő reggelek, amikor én is inkább maradnék a takaró alatt, amíg valaki ki nem csalogat onnan egy bödön tejeskávéval, és egy megtermett tobzoska méretű croissant-nal. Helyette persze addig forgolódom, és próbálok önhipnózissal túllendülni a hétnyitási pánikon, amíg már csak 10 percem van, hogy irodakompatibilis formába hozzam magam, úgyhogy a reggeli életelixírt lefőző Rockets begyújtására már nem is marad idő. Az irodában is mindenki most beteg, úgyhogy 3 embert kell helyettesíteni, és a fitnessmániás kolléga is megint halat mikrózik magának ebédre. Ezen a ponton már feladnám a napot, de hazafelé menet még elkap egy zuhé, ami a 13 fokos finn augusztusi hőségben nem kifejezetten üdítő, főleg mikor rájön az ember, hogy az esernyő a fogason felejtődött a reggeli rohanásban. Na ennyi a hétfőm dióhéjban, és még a végére sem értem.

Hazaérve egyből eldőlök a kanapén, és már kedvem sincs felállni onnan. Netflixen is az első ajánlott filmet indítom el, hogy elejét vegyem a fárasztó 'aztmárláttukdehorrortnemakarok' kezdetű kamaradrámának. A boltba majd elkúszunk holnap, ma abból kell főzni ami van itthon, és legyen is készen 15 perc alatt. Na ekkor jöhet a koreai titkos fegyver, a rabokki, egy közkedvelt koreai streetfood, ami a ramyun(koreai ramen) és ttokpokki(koreai rizstésztarudak csípős szószban) legélvezhetőbb elemeit házasítja össze: a ramentészta szürcsölésének és a koreai rizsnudlik rágásának örömét. A csípős szósz pedig épp jól jön a koratélbe hajló idő ellensúlyozására.

rabokki1.jpg

Hozzávalók 2 főre:

1 csomag koreai ramen tészta (csak a tészta kell a csomagból)

½ csomag koreai rizstészta rudacskák (karettok) (kb 250 g)

2 főtt tojás

½ kis vörös- vagy lilahagyma szeletelve

3 evőkanál koreai csilikrém (kocshudzsang)

1 evőkanál barnacukor

½ liter víz

2 gerezd fokhagyma aprítva

1 teáskanál koreai csiliőrlemény

1 teáskanál nátrium-glutamát/MSG/kínai só

szezámmag és egy újhagyma zöld szára aprítva díszítésnek

Elkészítés:

Felteszem a vizet forrni, amikor forrásnak indul, letekerem közepes lángra. Beleteszem a csilikrémet, fokhagymát, cukrot és az őrölt csilit. Amikor feloldódott, akkor mehet bele az összes tészta és a szeletelt hagyma. Elég híg, nem kell megijedni, mire a tésztarudak megfőnek besűrűsödik. Kb. 8-10 perc után le is lehet kapcsolni, ekkor lehet hozzáadni a glutamátot is. Miután jól elkevertük, tálalható, díszíthető a tojással, szezámmaggal és újhagymával.

Ha nem szeretnél kínai sót használni, 10 perc alatt főzhetsz alaplevet tengerialgából és pár szem szardellából. Használd a víz helyett, és akkor elhagyhatod a nátrium-glutamátot.

De ez csak egy alap, ezen kívül kerülhet még bele kínai kel, répa, halpogácsa, töltött táska (mandu), tavaszi tekercs, de még sajt is. Kinek mi a preferált endorfinforrása. Mivel a finn ősz/tél nagyjából 9 hónapig tart, szívesen várom a hangulatofokozó, gyorsan elkészülő recepteket. Nálatok mi használ, ha a kutyának megint hasmenése volt, amíg melóban voltál, és a buszon is megvágtak, mert a másik kabátodban felejtetted a bérleted?

A bejegyzés trackback címe:

https://tourmand.blog.hu/api/trackback/id/tr6812581051

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása