Tourmand

Martabak manis - az indonéz édes-sajtos szuperpalacsinta

2018. szeptember 17. - Annamária Fördős

Helsinkiben a hétvégén már javában őszi idő volt, hosszú kabátban gyalogoltam át a boltba, hogy a túlórákkal megnyújtott munkahetemet követően feltöltsem a hűtőnket. De nem bánom az évszakváltást, az aranylombos, napsütéses, de már érezhetően hűvösebb időben végre elő lehet kotorni a csülkös-tunkolós ételeket, amit lehet a lábasból kanalazni a legújabb netflixes sorozatgyilkosos skanidnáv thriller mellé. Úgyhogy eldöntöttem, hogy a hétvégén végre megnyitom a feltáplálós szezont. A palóclves mellé viszont kívántunk volna még egy kis édeset. A szilvásgombóchoz túl lusta voltam, és amúgy is csak a sztenderd import gyümölcsszörnyek sorakoztak a polcokon akkora szilvákkal, amiből ha gombócokat főztem volna, akkor lezavarhattuk volna az udvarunkon a tokiói olimpia súlylökéses előselejtezőit. Mivel a férjem annyira nem vette simán, hogy búcsút kell intenie a nyárnak, ezért megpróbáltam egy kis hazaival felvidítani, és előhúztam a kalapból az elsőre, és másodikra is bizarrnak tűnő, indonéz, sajttal töltött, de édes palacsintát, amihez már írtam egy szerelmes levellet pár hónapja.martabak_1.jpg

Ha nem szereted a gejl édességeket, akkor inkább ne próbálkozz vele, a többiek viszont azon nyomban álljanak neki ennek a dél-kelet ázsiai streetfood klasszikusnak! A kedvencem az alap verzió, amiben csak reszelt sajt, és sűrített tej van, de a retro csokireszelék is népszerű választás a szigetországban. Ezen felül a standok mindennel bepróbálkoznak, hogy kitűnjenek a tömegből. Egy gyors instabúvárkodás után megtalálhatjuk az épp legújabb favoritot, perpill a színes tészták, és a minimartabakok futnak nagyon.

martabakkko.jpgA jóhír viszont az, hogy abszolút nem macerás az elkészítése, sőt jóval hamarabb megvan mint a triplaserpenyős megoldással is félórás palacsintasütő maraton, és még csak különleges hozzávaló vagy eszköz sem kell hozzá. Tölteléknek pedig igazából bármit elbír, és 25 perc alatt megvan az egész, mosogatással együtt.

img_20180915_171451.jpg

Hozzávalók

Tészta:

25 dkg liszt (BL55)

3 dl tej

2 tojás

3 evőkanál kristálycukor

fél csomag vaníliáscukor

1 teáskanál só

1 teáskanál szódabikarbóna

Töltelék:

margarin (nem elgépelés, ha autentikusak akarunk lenni akkor Rama-t használunk, ami a szigetországban Blue Band néven fut)

1 dl sűrített tej (édesített), a tubusos verzió is jó

30 dkg semleges ízű reszelt sajt (trappista, fiatal cheddar, az indonézek a Kraft processed Cheddar sajtutánzatát preferálják)

Egyéb feltétötletek:

(csokireszelék, darált földimogyoró, nutella, vaníliapuding, eceteshal, rizseshurka, tényleg csak a gyomrod befogadóképessége szab határt a fantáziádnak)

Elkészítés

A cukrokat, sót, szódabikarbónát lazán összekeverjük a feltört tojásokkal, hozzáadjuk a tejet, majd apránként a lisztet. Sűrű, sima tésztát keverünk belőle. 

Mivel feltételezem nincs senkinek otthon elfekvőben egy martabak serpenyője, ezért egy vastagaljú kb 28 cm átmérőjű serpenyőt használjunk, ehhez lesz elég a tészta. Ha ennél kisebbünk van, akkor szedjük ketté az adagot. Egy kevéske zsiradékon indítjuk a mutatványt, közepes lángon felhevítjük a serpenyőt, majd beledöntjük a matériát. 5 perc után, mikor a buborékok felszínre kezdtek úszni, és a teteje kezd megkötni meglocsoljuk kb 10 dekányi margarinnal, és kevéske sűrített tejjel, majd lefedjük, és lejjebb tekerjük a lángot. 5 perc után pedig nincs más dolgunk, mint óvatosan kiemelni a serpenyőből, és szétkenni rajta megint egy 10 dekányi margarint. Ráreszeljük a sajtunkat, és meglocsoljuk a sűrített tejjel, félbevágjuk hosszában, egymásbaborítjuk a feleket, és tetszőleges formára vágjuk őket. A tetejét is megkenhetjük még egy kis margarinnal, majd indulhat a cuppogás.

Soknak tűnik a margarin és a sajt? Ha nem teszel bele eleget, akkor az egész leginkább egy sajtos melegszendvicsre fog hasonlítani. Ne szúrj ki magaddal, pakold meg alaposan a palacsintádat. Ha elbizonytalanodnál, hogy nem toltad-e túl a töltelékeket, akkor pedig pörgesd végig ezt a videót egy csokis-sajtkrémes vátlozatról referenciának vagy elrettentésnek.

View this post on Instagram

A post shared by TERBUL & MARTABAK VOLCANO (@terangbulanvolcano) on

Kövess Facebookon, ha érdekel éppen mely elemi gasztronómiai kérdések foglalkoztatnak, vagy ha szeretnéd tudni megint mivel rukkoltak elő a finnek a sáskalisztes kenyér és kátrányfagyi után. Ha pedig arra vagy kiváncsi, hogy valós időben mi van a tányéromon, akkor nézz rá az Insta-profilomra,

A bejegyzés trackback címe:

https://tourmand.blog.hu/api/trackback/id/tr3614010510

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása