Elnézést a kattintásvadász címért, agyzsibbasztó Excel-tologatós napom volt az irodában, amit csak az dobott fel valamicskét, hogy Bangkok után, már Tajpejnek is van mától Michelin étteremkalauza. Szerdától Tajvan is büszkélkedhet egy 3 Michelin-csillagos étteremmel, a kantoni konyhát képviselő Le Palais-val, de engem mindenek előtt az érdekelt, hogy meghallották-e a szerkesztők a tajvani születésű sztárséf, André Chiang tavalyi kérését, aki februárban zárta be azt a legendás két Michelin-csillagos szingapúri éttermét, amiről már én is áradoztam a blogon. André azóta visszaköltözött a feleségével a szigetországba, hogy visszavegyen a tempóból, és a következő szakácsnemzedék gondozásával foglalkozzon.
Amikor a séf tavaly októberben nyilvánosságra hozta a levelét, amiben bejelentette az étterem bezárását, és megindokolta a drasztikus és váratlan döntését, a következőkre kérte az étteremkalauz szerkesztőit, mielőtt véglegelhagyta Szingapúrt, és visszaköltözött a szülőhazájába:
As my hope is that RAW will be the pure place where I can focus on educating, developing others, and cooking after my retirement from Restaurant ANDRE, I also request that RAW not be included in the Michelin Guide Taiwan (or Taipei).
Viszont amikor végignyálaztam a listát, egyből meg is találtam a RAW-t a legvégén. Ez azért is meglepő, mert a csillagok súlya alól kihátrálni próbáló Sebastien Brasnak jóváhagyták a kérését, és kihagyták a Le Suquet-t az étteremkalauz februárban megjelent francia kiadásából.
És hogy mit szól ehhez maga a séf? Egyelőre se az étterem honlapján, se az Instagramján nem kommentálták a díjazást, pedig a Diners Clubtól pár hete kapott életműdíjáról minden lehetséges médiafelületen megemlékezett. Hiába, vannak olyan mázlisták, akik el sem indulnak a versenyen, mégis megnyerik.
Az érdeklődő olvasóközönségnek csatolom is egyből a teljes listát, mindenkinek kellemes szemezgetést:
A 20 csillaggal turbózott étterem mellett 36 Bib Gourmand helyet is kiválasztottak. Ezek közül 10, a helyi kultúra esszenciájának tartott híres tajvani éjszakai piacokon található. A Google Mapsen pedig be is cserkészhető az összes, úgyhogy csatoltam egy kis segítséget a helyismerettel nem rendelkező gasztrokollégáknak.
Egy rövidebb kajapornó session után pedig azt hiszem épp itt az ideje, hogy beváltsam a Finnaires pontjaimat egy repjegyre Taipejbe. Google Analytics szerint Tajvanból is vannak olvasóim, jelezzetek már vissza, ha megjártátok ezek közül a helyek közül bármelyiket. Érdemes decemberben arrafelé venni az irányt?
Kövess Facebookon, ha érdekel éppen mely elemi gasztronómiai kérdések foglalkoztatnak, vagy ha szeretnéd tudni megint mivel rukkoltak elő a finnek a sáskalisztes kenyér és kátrányfagyi után. Ha pedig arra vagy kiváncsi, hogy valós időben mi van a tányéromon, akkor nézz rá az Insta-profilomra.