Tourmand

2017 legemlékezetesebb fogásai Ruandától Pekingig

2018. február 25. - Tourmand

Azt már ugyan összegyűjtöttem, hogy hány kontinensen és országban sikerült feldúlnom a piacokat, és leennem a frissen vasalt abroszt, a legemlékezetesebb ételekről viszont még nem nyilatkoztam. A végtelennek tűnő listáról összegyűjteni tizet nem volt egyszerű feladat, sok tányérnak lenne még helye az évértekelőmben. A lista abszolút szubjektív, és az én személyes ízlés(telenség)emet tükrözi. Véleményem szerint ezekért az ételekért érdemes útrakelni, de ha a közelben jársz, végképp ne hagyd ki őket, mivel a gasztroszcéna nem a statikusságáról hires, és nem akarsz lecsúszni róluk. Ha pedig már volt már a gyomrodnak szerencséje az alábbi ételekhez, egyetértéssel bológathatsz velem, de ha nem osztod a rajongásom akkor nyugodtan számolj  be a te benyomásaidról. 

Mindegyik látogatásról megemkékeztem már korábban külön posztban is, ha érdekelnek a részletek a korábbi cikkekben remélem megtalálod amit keresel, ha nem akkor írj rám nyugodtan. Nem szeretnék senki boldogságának az útjába állni, egy on point étkezésnél elemibb gyönyörforrás most hirtelen az eszembe sem jut.

1. L'Arpège - A tojás - Párizs

img_20171205_175716_557.jpg

A háromhozzávalós tojás, ha a minimalisták hivatalos reggelije is lehetne.

2. La Yeon - Omija puncs - Szöul

img_20171112_074016_373.jpg

A számomra eddig ismeretlen kínai kúszómagnóliából készült ital a legújabb kedvencem. Majd ha Finnországban is beköszönt a 20 fokos hőség, én is nekiállok majd az elkészítésének.

3. Galamb - De Librije - Hollandia

delibrije11.jpg

Ha minden sültgalambnak ilyen íze lenne, egész nap tátott szájjal közlekednék.

4. Sült kolbász - Historische Wurstkuchl - Regensburg

img_20170701_112220_931.jpg

Hátrahagyva a fenti 9 Michelin-csillagos fajsúlyú ételtriót elérkeztünk az én kedvenc műfajomhoz, a kolbászhoz. A világ legrégebbi kolbászsütödéjének a felhozatala valóban világbajnok kategória. De mit is várnánk a németektől, akiknek a kolbászológia a vérükben van.

5. Pekingi kacsa - Da Dong - Peking

Az első utam Kínábam, az első igazi pekingi kacsám, de egész biztosan nem az utolsó. A többszázéves klasszikus nem véletlenül volt a a császári udvar kiváltsága.

6. Matur og drykkur - Birkatrágyával füstölt lazac - Izland

maturdrykkur5.jpg

Ez sok magyarázatot nem igénye. Ha egy halas étel felkerül egy haltól és minden tengeri jószágtól irtózó listájára, akkor biztos lehetsz benne, hogy epikus élményben lesz részed.

7. IDAM - Tevesteak - Qatar

idam8_1.jpg

Igazából csak egy újabb pipának indult a "cuki állatok, amiket megkóstoltam" listán, de a történet váratlan fordulatot vett, mivel Alain Ducasse tevéje omlósnak és vajpuhának bizonyult. A tevetej pedig a kedvenc fagyialapanyagommá lépett elő, ha rajtam múlik, akkor 2018 a teve éve lesz, ha más nem, akkor a konyhámban.

8. Kanaguya - Rjokan vacsora - Japán

img_20171102_194851_721.jpg

Egy 250 éves fogadó kaiszeki vacsorája, ami 18 aprólékosan megtervezett és kivitelezett fogásba sűrítette az évszak és a régió legjellegzetesebb alapanyagait. A termálvizes privát fürdőzés pedig tökéletes levezetése a hedonista élvezeteknek.

9. Szamosza és roti reggeli - Kigali, Ruanda

rwanda.jpg

A kedvenc reggelim a vajas fokhagymás pirítós, a karamellizált szénhidrát és zsiradék párosítása a kedvenc napindítóm. Ugyanerre épít a ruandai kubikusok reggelije is a roti, és szamosza.

10. Sült császár - BROR - Koppenhága

bror7.jpg

Ha valaki fegyvert nyomna a fejemhez, és azt mondaná, hogy választanom kell a tarja és a malaccsászár között, akkor valószínűleg nem élném túl az esetet. Viszont, ha egy fokhagymás sült tarja és a BROR császára között kellene választanom, akkor a feketeriblizlis mártás és vajpuha, omlós hús kombója nyerne.

Ezzel pedig végleg lezárhatom magamban a 2017-es, gasztroámukfatást, elképesztően erős évet zártam kulináris hedonizmus témában, de a naptáromból kiindulva 2018 sem a kanapéőrzés és a szigorú diéták éve lesz. Tavasszal célbaveszem Moszkvát, Indonéziát és a katalán fővárost, ősszel Firenze van soron, majd az évet Kubában és Mexikóban zárom. Csak győzzem majd posztokba önteni az élményeket. Kedves olvasók, maradjanak velünk, hamarosan folytajuk a műsort.

Várom az ötleteket a 2018-as listámhoz, kinek volt felejthetetlen vacsoraélménye mostanság? Ne tartsátok magatokban!

Mától pedig már az idei útjaimról és ételorgiákról fogok beszámolni. A legújabb bejegyzésekről pedig leghamarabb úgy értesülhetsz, ha követsz Facebookon! Ha pedig arra vagy kiváncsi, hogy valós időben mi van a tányéromon, akkor nézz rá az Instagramomra.

A bejegyzés trackback címe:

https://tourmand.blog.hu/api/trackback/id/tr1813526567

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása